Deväť z desiatich celiatikov nie je diagnostikovaných. Dôvodom môžu byť nešpecifické príznaky, ako aj nedostatočné povedomie o tejto chorobe. Pri nesprávnej alebo oneskorenej diagnostike môže viesť celiakia k vážnym zdravotným komplikáciám, upozorňuje Slovenská gastroenterologická spoločnosť (SGS) pri príležitosti Medzinárodného dňa celiakie.
Celiakia postihuje približne 1,5 percenta populácie. Na Slovensku evidujeme vyše 33-tisíc pacientov. V skutočnosti ich môže byť viac. Každý rok pacientov pribúda, pričom ochorenie sa vyskytuje vo všetkých vekových skupinách vrátane detí a ľudí v produktívnom veku. Mnohí však nemusia o svojej diagnóze vedieť.
Celiakia je autoimunitné celoživotné ochorenie s permanentnou neznášanlivosťou lepku. Túto bielkovinu obsahujú obilniny ako pšenica, raž a jačmeň. U ľudí s celiakiou konzumácia lepku spúšťa zápalovú reakciu v tenkom čreve, čo poškodzuje črevnú sliznicu a zhoršuje vstrebávanie živín. „Príznaky môžu byť rôzne. Často nastupujú tráviace ťažkosti ako hnačky, nafukovanie a úbytok hmotnosti. Celiakia sa môže prejaviť aj mimočrevnými problémami, ako sú chudokrvnosť, osteoporóza, ochorenie pečene, kožné zmeny či neplodnosť. U malých detí môže byť príznakom aj oneskorený rast,“ uviedla MUDr. Božena Pekárková, predsedníčka Pracovnej skupiny pre celiakiu Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.
V prípade podozrenia na celiakiu sa odporúča absolvovať potrebné testy, keďže nie každá neznášanlivosť lepku je celiakia. Celiakiu diagnostikuje gastroenterológ alebo aj imunológ, ak má podozrenie na alergiu na lepok. „Základom je odber krvi, kde sa sleduje prítomnosť špecifických protilátok. Ak sú výsledky pozitívne, pacient je odoslaný na gastroskopiu s biopsiou tenkého čreva. Táto biopsia potvrdí poškodenie črevnej sliznice typické pre celiakiu. Odber pacient necíti. Dôležité je, aby pacient pred vyšetrením neprešiel na bezlepkovú diétu, inak môžu byť výsledky falošne negatívne,“ doplnila Pekárková. V prípade detí je potrebné navštíviť pediatra alebo detského gastroenterológa.
Celiakia vyliečiteľná nie je, ale dá sa veľmi dobre kontrolovať. Jedinou liečbou je vyradenie lepku zo stravy. „Základom liečby je prísna celoživotná bezlepková diéta. Dodržiavanie diéty je kľúčové, keďže aj malé množstvo lepku môže spôsobiť opätovné poškodenie čreva,“ dodala Pekárková s tým, že pacienti s celiakiou majú nárok na bezlepkové potraviny na predpis, ktoré sú plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia.
Pacientom s celiakiou hrozilo, že si za bezlepkové potraviny priplatia, keďže Ministerstvo zdravotníctva SR plánovalo úpravu množstevných limitov. Zástupcovia SGS sa v tejto veci stretli s predstaviteľmi rezortu zdravotníctva. Žiadali o urýchlené zmeny v preskripcii, čo ministerstvo zdravotníctva akceptovalo a od 1. januára tohto roka sú bezgluténové dietetické potraviny zaradené do dvoch podskupín (bezgluténové suroviny a potraviny). „Sme radi, že ministerstvo zdravotníctva akceptovalo naše výhrady k preskripcii dietetických potravín. Určený bol len jeden spoločný, súhrnný limit L17. Od nového roku si môže celiatik v rámci limitu L17 vybrať v lekárni na lekársky predpis toľko surovín a potravín, koľko potrebuje,“ uviedol prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.
PR: Daniela Martinčeková
redakcia PremiumNews