Legendárna skupina ELÁN vydáva po 5 rokoch novú skladbu, ktorá chytí za srdce

Najväčšia česko-slovenská hudobná legenda – skupina Elán pripravila veľkú novinku. Okrem vypredaných koncertov, ktoré kapela pripravuje v Prahe a v Bratislave, vydala novú skladbu, ktorá je príjemným prekvapením aj pre najskalnejších fanúšikov. Pieseň „Znova sa ma dotkni“ je podľa kapely jednou z ich najlepších, spolu s tradičnou dávkou elánovskej kvality a zvuku posúva ich tvorbu opäť aj trochu iným smerom.

Elán – Znova sa ma dotkni: https://bfan.link/novinka-od-elanu

Skupina má za sebou obdivuhodnú kariéru. Ani po tisícoch vystúpení a nových skladieb ich hudba neprestáva baviť a stále pri nej pociťujú také isté vzrušenie. „Keď idem do štúdia, je to rovnaké ako pred dvadsiatimi rokmi. Takže jediné, v čo treba dúfať, že to bude aj naďalej fungovať,“ prezradil líder Jožo Ráž. Nová skladba Znova sa ma dotkni má všetko, čo fanúšikovia kapely už roky oceňujú. Kvalitnú hudbu, silný a výpovedný text ako aj príbeh, s ktorým sa môže stotožniť doslova každý. 

Autorom hudby je dlhoročný člen Elánu Ľubo Horňák, ktorý v skupine hrá na klávesové nástroje. Text napísal jeden z dvorných textárov kapely Juraj Soviar. „Nechcem znieť pateticky, ale je to určite moja najosobnejšia pesnička. Ak pomôže vám, tak ako pomohla mne, tak potom žiadna strata nie je stratou a v živote nič neskončilo,“ povedal Horňák na adresu piesne Znova sa ma dotkni. Podľa Joža Ráža je to pre Ľuba srdcová záležitosť a jeho veľmi intímna pieseň.

Spoluprácu na novom singli si pochvaľoval aj Juraj Soviar: „Pesnička vznikala vo veľmi príjemnej a citlivej atmosfére. Ľubovi Horňákovi ďakujem za citlivý prístup k téme a Jožovi Rážovi za skvelú interpretáciu. Skladba je o večnej láske medzi ženou a mužom a ja dúfam, že poslucháčom prinesie radosť a čas na rozjímanie.“ Skladba sa dostáva do rádií v máji, v období mesiaca lásky. Týmto chce skupina ešte viac zdôrazniť jej hlavné posolstvo.

Elán sa postupne pripravuje na blížiace sa koncerty. Je preto prirodzené, že fanúšikovia by chceli poznať odpoveď na otázku, či niekto nahradí Vaša Patejdla. „Vašo sa nahradiť nedá. Vašo zostáva v Eláne už navždy. Potrebujeme niekoho, kto bude hrať na klávesy. Živé ruky, ktoré zahrajú jeho party, keďže my hráme zásadne len naživo. Prizvali sme teda do kapely nového člena, Pavla Bartovica,“ povedal Jano Baláž. Na koncertoch sa teda skupina predstaví už aj so svojím novým členom, ktorým je klávesový hráč Pavol Bartovic. V minulosti hral s viacerými poprednými spevákmi, napríklad aj s Marikou Gombitovou a bol súčasťou niekoľkých veľkých hudobných projektov.  

Elán vydal do roku 2019 15 štúdiových albumov. Ten posledný sa volá Najvyšší čas. Odvtedy si dali od tvorenia a živých vystúpení pauzu.

O veľkej popularite hitov našej legendárnej kapely svedčí aj obrovský záujem o ich koncerty. V priebehu pár mesiacov sa im podarilo viac ako rok pred termínom dvakrát za sebou vypredať Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave a dvakrát pražskú O2 arénu. V Prahe odohrajú koncerty Elán 70 a Elán 70 pre Vaša, potom sa presunú do Bratislavy, kde k týmto dvom koncertom pridajú aj špeciálny koncert Elán 70 Rock Symphony. Vstupenky na tento koncert sú na sedenie a koncert je už teraz takmer vypredaný, takže všetci záujemcovia by si mali zaobstarať lístky čo najskôr. Do Prahy sa vracajú 7. februára 2025, aby aj českému publiku odohrali koncert so symfonickým sprievodom. „Každý koncert bude trochu iný, ale vždy to bude Elán,“ dodal líder Jožo Ráž

Podľa Joža Ráža a Jána Baláža nie je vylúčené, že ešte v blízkom čase pridajú aj ďalší koncert. Fanúšikov zatiaľ udržiavajú v napätí a odkazujú im, že majú pozorne sledovať informácie o skupine a dozvedia sa toho viac. „Uvidíme, či si dáme pauzu. Budúci rok možno ešte dáme jeden koncert. Všetko sa dozviete v správny čas,“ zhodli sa lídri skupiny.

PR: Mgr. Andrea Čurná