Obložená misa s medzinárodným nádychom 

Svojou pestrosťou a chuťou ozvláštnia každú rodinnú oslavu, párty aj bežné posedenie. Koncept zdieľaných menších porcií jedál má miesto v mnohých kultúrach – od známych španielskych tapas až po našu tradičnú obloženú misu. S trojicou noviniek z Lidla prekvapíte seba i hostí originálnymi chuťami zo sveta, ktoré obohatia každý tanier.

Skutočným majstrovským dielom pohostinnosti je obložená misa, ktorá dokáže rozpútať živú konverzáciu pri každom stole. Tento typ občerstvenia neslúži len na prezentáciu kulinárskych preferencií hostiteľa, ale predovšetkým na vyjadrenie snahy o srdečné a dokonalé prijatie návštevy. Hoci si jej praktickosť obľúbili aj mestské domácnosti, jej korene nepochybne siahajú na vidiek. V prostredí, kde sa klebety šíria rýchlejšie než pálenka na dedinskej zábave, sa príprave obloženej misy vždy venovala mimoriadna pozornosť. Nedbalý výber a nevhodné naaranžovanie totiž mohli v úzkej komunite ľahko poškvrniť dobré meno celej rodiny.

Chute, ktoré spájali už od dávnych čias 

Obložené misy patria k neodmysliteľnej súčasti slávnostného stolovania na Slovensku. Ako vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská, ich história siaha ďalej, než by sa mohlo zdať. „Na vidieku sa ešte začiatkom 20. storočia v mnohých regiónoch jedlo z jednej veľkej misy uprostred stola,“ spomína. Reprezentatívne obložené misy sa však podľa nej objavovali už v 17. storočí na dvoroch uhorskej aristokracie. „Servírovali sa jemné paštéty, marinované ryby, ovocie, jedlé kvety aj morské plody, a to všetko na honosnom porceláne,“ dopĺňa odborníčka. 

V polovici 19. storočia sa obložené misy postupne udomácnili aj v bohatých meštianskych domácnostiach, najmä ako súčasť silvestrovského či novoročného pohostenia, keď sa v salónoch schádzali rodiny s priateľmi. „V učebnom odbore kuchár – čašník sa vytvorila aj študijná špecializácia odborník na prípravu jedál studenej kuchyne. Tu sa vyprofilovali profesionáli, ktorí dokázali pripraviť obloženú misu priam umeleckým spôsobom. Obmedzení boli len pri surovinách, ktoré boli počas socializmu zamerané na domáce produkty a produkty spriatelených socialistických krajín,“ približuje ďalej Nádaská. 

A ako je to dnes? „V súčasnosti sa tešia obložené misy rovnakej popularite ako pred 50 rokmi, keď sa bez nich nezaobišla žiadna súkromná ani pracovná oslava, ba ani žiaden sviatok,“ dodáva etnologička.

Porovnanie so zahraničím  

Podľa odborníčky je výber malých pokrmov, ako sú tapas či mezze, považovaný skôr za jednohubky alebo kanapky, zatiaľ čo obložené misy si vyžadujú, aby si z nich človek nabral na tanier a konzumoval ich spoločne. „Ide najmä o jednodruhové obložené misy, ako napríklad syrové, rybacie, s morskými plodmi či mäsové,“ vysvetľuje Nádaská. Zároveň upozorňuje, že v zahraničí chýbajú legendárne majonézové šaláty, ako sú vlašský, parížsky či bulharský, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej studenej kuchyne. To, čo robí našu obloženú misu výnimočnou, je práve „povestný vlašský šalát a neskutočná kreativita slovenských žien, ktorú prejavujú pri príprave jedál studenej kuchyne,“ dodáva etnologička.

Rozdielne verzie obloženej misy však netreba hľadať iba v zahraničí. Podobne ako pri mnohých iných tradičných jedlách, aj u nás v regiónoch sa misa pripravuje s rôznymi miestnymi obmenami. „Zatiaľ čo na západnom Slovensku sa úplne bežne stretneme v obložených misách s olivami, krevetami alebo mangoldom, na východnom Slovensku prevládajú klasické obložené misy v zložení šunka, saláma, majonézový šalát, vajcia na tvrdo, paprika, paradajka či zelený šalát,“ uzatvára etnologička, Katarína Nádaská. 

Vytvorte si svoju vlastnú obloženú misu 

Diskontný reťazec Lidl prináša svojim zákazníkom vďaka privátnym značkám Chef Select a Baresa obľúbené lahôdky z rôznych kútov sveta. Klasika nikdy nesklame, no čo tak trochu oživiť svoju obloženú misu? 

Chef Select Hummus Trio Mix prináša vašej mise dotyk východomediteránskej kuchyne a dokonale reprezentuje tradičné mezze. Tri druhy cícerovej delikatesy ponúkajú pestrú paletu chutí pre všetkých, ktorí ešte nemali česť ochutnať tento obľúbený pokrm. 

Talianske antipasti sú ďalšou stálicou, ktorú by mal vyskúšať každý milovník obloženej misy. Prémiové pesto značky Baresa a tenké plátky hovädzieho carpaccia dodajú mise ľahkosť a eleganciu, pripomínajúc dovolenku pri mori. 

Chef Select, Hummus Trio Mix, 210g, Lidl, 1,65 €

Baresa, Pesto Premium, 190g, Lidl, 2,49 €

Carpaccio, 100g, Lidl, 2,99 €

PR: Katarína Winklerová

redakcia PremiumNews