Slovensko v hlbokých vodách: Ďalšia žaloba zo strany EÚ kvôli povodniam!

Slovensko sa opäť ocitlo v hĺbkach vodných sporov, keď Európska komisia podala ďalšiu žalobu na Súdnom dvore EÚ. Tentoraz je dôvodom nesplnenie povinností v oblasti manažmentu povodňového rizika. Ministerstvo životného prostredia sa bráni tvrdením, že vina leží na bývalej vládnej garnitúre, no zároveň sľubuje rýchle riešenie problému.

Podľa informácií z rezortu sa Slovensko zaviazalo aktualizovať plány manažmentu povodňových rizík ešte v decembri 2021, no tento termín nestihlo. Okrem toho boli zanedbané dôležité dokumenty potrebné pre prijatie týchto plánov, čo situáciu ešte zhoršilo.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba uisťuje, že aktuálne sa prijímajú opatrenia na stabilizáciu Slovenského vodohospodárskeho podniku a pripravuje sa aktualizácia plánu manažmentu povodňového rizika. Zatiaľ nie sú známe žiadne finančné sankcie zo strany EÚ, no situácia bude podrobne posúdená na Súdnom dvore. Slovensko sa tak ocitá v nezvyčajných vodách a bude musieť prísť s rýchlymi opatreniami, aby udržalo svoju tvár pred európskymi partnermi.

redakcia PremiumNews