Záhrada tajomstiev. Novinka od autorky bestsellera Matky a dcéry

„Pri čítaní Záhrady tajomstiev som mala pocit, akoby som kráčala históriou. Tento dramatický rodinný príbeh prekvapuje na každom kroku. Zavedie nás do úchvatného prostredia a dovolí nám nazrieť do prepletených osudov troch sympatických hrdiniek,“ píše Jera’s Jamboree.

Láska prekvitá tam, kde ju najmenej čakáte…
Píše sa júl 1981. Kým Anglicko sa pripravuje na oslavy sobáša princa Charlesa a princeznej Diany, Libby sa chce dostať od kráľovskej svadby čo najďalej.

Po tom, čo len pár týždňov pred vlastnou svadbou prichytila svojho snúbenca v posteli s najlepšou kamarátkou, utiekla z Londýna na vidiek do Suffolku.

Mama svojou typickou ľahkovážnou poznámkou úplne zmietla Marcusovu neveru zo stola a povedala Libby, že reaguje prehnane, že to čo on robí mnoho mladých mužov – pred sobášom sa ešte naposledy vybúria.
„Vieš, ako to je,“ pokračovala mama, akoby hovorila o niečom asi takom dôležitom, ako je zmena počasia, a vôbec nevidela, akú bolesť jej spôsobuje, „chlapci sú chlapci, o dôsledkoch svojich činov veľmi nepremýšľajú.“
„Ak mám mať teraz lepší pocit z toho, že som svojho snúbenca našla, ako ma tri týždne pred svadbou podvádza s mojou najlepšou kamarátkou,“ odvetila Libby, „si na úplnom omyle.“

Libby dúfa, že v Dome na stračej nôžke s čarovnou záhradou, ktorú vytvorila preslávená záhradná návrhárka a niekdajšia prominentka Elfrida Ambroseová, a s jeho utešujúco známou kuchyňou, ktorej vládne jej prateta Bess, nájde spôsob, ako si dať znova život do poriadku.

No pre celoživotné priateľky Bess a Elfridu je Libbin príchod vzkriesením duchov z minulosti. A skôr ako jej môžu podať pomocnú ruku pri vybudovaní zničenej budúcnosti, musia sa postaviť zoči-voči vlastným neodhaleným tajomstvám, strateným láskam a tragédiám…

Aj v románe Záhrada tajomstiev kladie autorka dôraz na vzťahy medzi najbližšími a na úprimnosť v nich, lebo nedorozumenia, mylné interpretácie a najmä dlho potláčaný a nevyriešený pocit viny môžu viesť k celoživotnému odlúčeniu najbližších a k traume, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu.

„Táto kniha vznikla vďaka mojej láske k záhradkárstvu a chvíľkovej zvedavosti na záhradných návrhárov, najmä na priekopníčky záhradného dizajnu, akou bola Gertrude Jekyllová. Po troche pátrania som natrafila na Norah Lindsayovú, ktorá viedla v medzivojnovom období neskutočne zaujímavý život ako členka vyššej spoločnosti a záhradná návrhárka. Jej príbeh ma tak veľmi inšpiroval, že sa zrodil nápad, a skôr ako som sa stihla spamätať, už som dávala dokopy zoznam postáv,“ vysvetľuje autorka Erica Jamesová.
Hoci jej bola Norah Lindsayová a jej život inšpiráciou, postavy Elfridy a Bess a všetko, čo do nich vložila, sú výplodom jej vlastnej bujnej fantázie…

PR: Milan Buno