Zmrzlina bez výčitiek a kompromisov

Na svete existujú univerzálne milované jedlá, ktorých odporcov nájdete veľmi ťažko. Zmrzlina je jedným z nich – letná klasika, ktorá osvieži a poteší aj počas tých najhorúcejších dní. V rozsiahlej ponuke obľúbeného diskontu Lidl si okrem tradičných druhov prídu na svoje aj vegáni vďaka chutnej rastlinnej alternatíve z dielne jeho privátnej značky Vemondo.

Leto pomaličky klope na dvere a s rastúcimi teplotami rastie aj chuť na niečo príjemné chladené. Zmrzlina je dokonalým príkladom toho, že niekedy je menej viac, keďže sa skladá iba z niekoľkých základných ingrediencií. Okrem skvelej chuti poteší aj svojou rozmanitosťou, ktorá ju robí výnimočnou. V bohatej ponuke príchutí si na svoje príde snáď každý – od overených chutí ako čokoláda, vanilka či citrón až po netradičné kombinácie so štipkou odvahy, napríklad škorica alebo dračie ovocie. 

Pre mnohých v sebe nesie aj kúsok nostalgie – spomienku na bezstarostné letá, keď bola sladkou odmenou po dlhom dni strávenom vonku. Aj keď roky pribúdajú, zmrzlina si uchováva tú istú schopnosť vyčariť úsmev tak, ako kedysi.

Pod mikroskopom 

Maškrtka s jednoduchým zložením má prekvapivo bohatú históriu, ktorá siaha až do obdobia starovekej Číny. Pôvodne išlo o mliečnu ryžovú zmes zabalenú v snehu, ktorá bola dochutená rôznymi druhmi ovocia. Zmrzlina si získala mnoho obľúbencov aj medzi významnými historickými osobnosťami. Krutý rímsky cisár Nero ju miloval natoľko, že posielal svojich otrokov do hôr po sneh, ktorý slúžil na jej ochladzovanie. Prvý americký prezident George Washington bol ďalším veľkým fanúšikom tejto pochúťky – počas jedného leta na ňu údajne minul až 200 dolárov, čo by dnes zodpovedalo sume približne 5000. Je teda jasné, že ošiaľ okolo zmrzliny nie je ničím novým. 

A z čoho sa vlastne skladá? Základom je zvyčajne mlieko, smotana a cukor, ktoré dopĺňajú rôzne príchute a v mnohých prípadoch aj potravinové farbivá. Celý proces možno rozdeliť na tri základné kroky: 

  • Pasterizácia – zmes sa zahrieva, aby sa zničili nechcené baktérie. 
  • Homogenizácia – tukové častice sa rozbijú na drobné čiastočky a rovnomerne rozptýlia, vďaka čomu je zmrzlina hladká a bez hrudiek.
  • Zrenie a šľahanie – zmes sa nechá niekoľko hodín odpočívať pri nízkej teplote, potom sa počas mrazenia šľahá, čím získa svoju typickú krémovú konzistenciu. 

Výsledkom je lahodná maškrta, ktorá si už stáročia drží miesto medzi najobľúbenejšími dezertmi na svete.

Lidl vie, ako na kvalitnú zmrzlinu 

Na kvalitnú zmrzlinu dnes už netreba chodiť do zmrzlinárne, stačí nazrieť do mraziacich boxov v Lidli. Privátne značky Lidla – GelatelliVemondo sú toho dôkazom.  

Pod značkou Gelatelli nájdete napríklad chrumkavý kornút plnený osviežujúcou príchuťou lesného ovocia či mix farebných nanukov, ktorý poteší celú rodinu – od najmenších maškrtníkov až po dospelých milovníkov sladkého osvieženia.

Vegánov zas osloví zmrzlina Vemondo s chuťou sušienkového cesta. Jej krémová konzistencia a plná chuť prekvapí aj zarytých milovníkov klasickej zmrzliny. 

Gelatelli, Zmrzlinový kornútik, 120g, Lidl, 0,69 €

Gelatelli, Mini mix ovocná zmrzlina, 480g, Lidl, 2,99 €

Vemondo, Vegan zmrzlina, 400g, Lidl, 2,99 €

PR: Katarína Winklerová

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *