Domov na Slovensko sa po splnení úloh v zahraničí vrátilo vyše 300 vojakov a vojačiek

Z plnenia úloh v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu v Bosne a Hercegovine, na Cypre, v Iraku, Lotyšsku, ako aj výcvikovej misie v Belgicku a Poľsku, z námornej misie v Stredomorí či ďalších krajín Blízkeho východu sa na Slovensko v uplynulom období vrátilo celkovo 336 príslušníkov Ozbrojených síl SR. V priestoroch 13. mechanizovaného práporu v Leviciach im za nasadenie a reprezentáciu vlasti okrem ich rodín osobne poďakoval aj podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko.

„Slovenskí vojaci dokazujú už niekoľko rokov, že sú významným prínosom a teší ma, že týmto robia vo svete Slovenskej republike dobré meno. Pôsobenie v medzinárodných misiách a operáciách však znamená oveľa viac, ako len plnenie vojenských úloh. Je to predovšetkým znakom spolupatričnosti, jednoty a solidarity s našimi spojencami,“ uviedol minister R. Kaliňák, podľa ktorého navrátilci z misií a operácií dlho čakali na moment, kedy uvidia svojich blízkych. „Prišiel čas vrátiť sa k tomu, čo vám je najdrahšie. Rád by som vám preto vzdal môj rešpekt a úctu a poďakoval sa za vašu službu vlasti,“ pokračoval šéf rezortu obrany. Prioritou je podľa ministra ďalší rozvoj ozbrojených síl, a to tak, aby bol kvalitný výcvik a ľudská sila doplnená aj modernými zbraňovými systémami a kvalitnou infraštruktúrou. „Keďže rodinné zázemie je základom pre dobrú službu vlasti, do budúcna chceme napríklad otvoriť brány základní pre rodinných príslušníkov vojakov. Skvalitňovaním infraštruktúry a budovaním komunitného života chceme prispieť práve k tomu, aby aj príbuzní vojakov mali pocit, že sú súčasťou vojenskej rodiny,“ prezradil minister Kaliňák.

Slovenskú republiku od jej vzniku reprezentovalo v rámci medzinárodného krízového manažmentu v zahraničných misiách a operáciách celkovo takmer 22-tisíc slovenských vojakov a vojačiek. Pri príležitosti  slávnostného privítania príslušníkov medzinárodného krízového manažmentu boli približne 300 vojakom udelené vyznamenania, pričom viac ako stovke príslušníkov ozbrojených síl bol odovzdaný Pamätných krížov vojnového veterána.

Komunikačný odbor Kancelária ministra obrany SR

videopressagency.sk