Filmová novinka Keď život chutí mieri do Annecy, Šanghaja a na ďalšie svetové festivaly

Po viac ako dvanástich rokoch od začiatku príprav sa dočká slávnostného uvedenia. Snímku Keď život chutí, z koproducentského tria Matěj Chlupáček (Barletta), Agata Novinski (Novinski) a Marc Faye (Novanima) uvidí prvé publikum vo svetovej premiére na tohtotýždňovom Medzinárodnom festivale animovaných filmov v Annecy. Následne ju uvedú ďalšie rešpektované filmové festivaly.

Podľa Agaty Novinski sa film Keď život chutí venuje témam, o ktorých je nesmierne dôležité hovoriť a neustále si ich pripomínať. „Je to film o láske k životu, k svojim blízkym, ale hlavne o zdravej láske k sebe samému,” vysvetľuje slovenská producentka a pokračuje: „O dôležitosti naučiť sa milovať samých seba takých, akí sme a zároveň poukázať na fakt, že často sa veci, ktoré sa na začiatku zdajú byť neprekonateľné, z iného uhla pohľadu môžu zdať celkom triviálne. A preto je také dôležité nestrácať nádej a ísť za svojimi snami.”

Hlavný predstaviteľ filmu Ben bojuje s prechodom medzi detstvom a dospievaním, vlastnými emóciami i nadváhou. Zámerom režisérky Kristiny Dufkovej bolo vykresliť, aké malé množstvo z emócií dospievajúceho človeka vidno navonok, zatiaľ čo vnútri často zúri bitka. Film vznikol na motívy detskej knihy francúzskeho autora Mikaëla Olliviera La Vie, en gros. „Po prečítaní tejto knihy som hneď vedela, že je to látka na animovaný film. Jednou z hlavných tém je nadváha a boj s ňou, trojrozmerná a hmotná téma. Takže klasická bábka bola najvhodnejším spôsobom, ako zobraziť obézneho Bena a interpretáciu sveta okolo neho. Vďaka animácii som mala možnosť obohatiť rozprávanie o nadsádzku, humor a absurditu banálnych situácií, ktoré by v hranom filme neboli možné,“ vysvetľuje režisérka, animátorka a ilustrátorka Kristina Dufková. Film je animovaný technikou stop-motion animácie s výraznou štylizáciou bábkových postáv a doplnením snových častí hlavného predstaviteľa formou 2D animácie. 

Ako hlavný scenárista je pod filmom podpísaný jeden z najúspešnejších českých autorov Petr Jarchovský. Prvú verzia scenára tvorila v roku 2012 Barborou Dřevikovskou, na spolupráci sa podieľala aj Anna Vášová, ktorá so svojimi bohatými medzinárodnými skúsenosťami zostala pri filme aj naďalej ako hlavná dramaturgička. Silné zastúpenie v tíme má Slovenská republika. Na stavbe dekorácií na slovenskej strane pracovali architekt Fero Lipták a Peter Kostroň, strih mal pod palcom Matej Beneš, hudbu zložil držiteľ mnohých významných cien Michal Novinski. Hlavnému kameramanovi Václavovi Fronkovi významne pomáhala slovenská kameramanka Simona Weisslechner. Pozície animátorov za Slovensko prevzali Tomáš Červený, Marek Jasaň a Mária Kralovič, ktorá sa zároveň podieľala na dizajne 2D animácie. Diváčky a diváci budú počuť veľa hudby od slovenskej kapely Walter Schnitzelson.

Keď život chutí má za sebou prezentáciu na podujatí Cartoon Movie vo francúzskom Bordeaux. Vďaka zastúpeniu významného odborníka na globálny marketing, agenta Gebeka international sa film podarilo predať už do viac ako 11 krajín sveta. O distribúciu filmu prejavili záujem krajiny, ako Japonsko, Španielsko, Portugalsko, celý Baltik, krajiny Stredného východu, Francúzsko, krajiny bývalej Juhoslávie, Benelux, ale aj letecké spoločnosti. Tvorkyne a tvorcovia ho najbližšie vo svetovej premiére uvedú počas 48. ročníka Medzinárodného festivalu animovaných filmov v Annecy, kde bude zároveň súťažiť v sekcii celovečerných filmov Contrechamp. Následne poputuje do súťažnej sekcie na medzinárodný filmový festival do Šanghaja. 

Slovenská kinopremiéra je v distribúcii Itafilmu naplánovaná na október 2024. 

SYNOPSA

Letné prázdniny sa končia a Benjamína Pipetku, trinásťročného obézneho chlapca s excelentnými kuchárskymi schopnosťami čaká najťažší rok jeho doterajšieho života. Na základe odporúčania školskej lekárky je nútený aktívne riešiť svoju nebezpečnú nadváhu, čo privádza jeho rozvedených rodičov k spoločnej snahe synovi pomôcť.

Napriek starostlivosti doktorov a dietológov nachádza Ben motiváciu k chudnutiu veľmi ťažko. Okrem verného kamaráta Erika a jeho sestry Sone je pre neho jedlo jedinou životnou radosťou.

To sa však zmení prvý septembrový deň, keď opäť uvidí svoju spolužiačku Kláru, z ktorej sa počas dvoch prázdninových mesiacov stalo najkrajšie dievča triedy. Viac ako kedykoľvek predtým sa Ben hanbí za svoje telo a dotýka sa ho posmech starších spolužiakov a školského telocvikára. Pretože sa ho Klára vždy zastane a vyjadruje obdiv nad jeho odvahou, s ktorou sa púšťa do náročnej diéty, nadobudne chlapec dojem, že medzi nimi rastie ozajstná láska.

Benove veľkolepé milostné vyznanie v podobe vlastnoručne upečenej jahodovej torty skončí bohužiaľ fiaskom. Snaží sa napraviť nevydarené odovzdanie torty ľúbostnou esemeskou. Ponížená Klára však uvedie svoje city na pravú mieru a vysvetlí Benovi, že ho má rada iba ako kamaráta, čo ho nesmierne raní a zo zúfalstva sa opäť veľmi preje. Benovu snahu s Klárou sa opäť zblížiť spozorujú jej bratia a ich kamarát Max. Tí pred celou triedou oboch strápnia tak, že Klára utečie z triedy so slzami v očiach. Ben má pocit, že sa proti nemu spolčil celý svet. Počas vyučovania odchádza zo školy a doma pod perinou márne bojuje s depresiou.

Erik a Soňa netušia, čo sa s Benom deje. Ich plán zahrať na vianočnej besiedke spoločnú pieseň sa rozpadá a priateľstvo začína byť v troskách. Obava o Bena spojí jeho rozvedených rodičov o to viac. Mama premôže svoj odpor a poprosí o radu Sofiu, novú partnerku otca, s ktorou sa Ben veľmi zblíži. Tá chlapcovi pomáha pochopiť Klárino odmietnutie, odhalí mu, že na svet by sa mal vedieť človek pozerať aj s empatiou k druhým. Zároveň privedie hlavného hrdinu k najdôležitejšiemu životnému poznaniu, že skutočná láska sa začína láskou k sebe samému.

Réžia: Kristina Dufková 

Producent: Matěj Chlupáček (Barletta), Agata Novinski (Novinski), Marc Faye (Novnima)

Námet: Mikaël Ollivier 

Scenár: Petr Jarchovský

Kamera: Václav Fronk 

Strih: Matej Beneš 

Hudba: Michal Novinski 

Texty pôvodných piesní: Jiří Macháček

Zvuk: David Titěra, Viktor Ekrt 

Slovenské znenie

Preklad: Marka Staviarska

Úprava dialógov: Michaela Zakuťanská

Preklad textov piesní: Silvia Kaščáková

Koprodukcia: Česká televize, Rozhlas a televízia Slovenska, Magiclab

Podpora: Audiovizuálny fond, Eurimages, Kreatívna Európa – MEDIA, Státní fond kinematografie, CNC, Région Nouvelle-Aquitaine v spolupráci s CNC, ALCA

PR: Radomír Brhlík

redakcia PremiumNews