Grécko odmieta poslať Ukrajine systémy Patriot kvôli obavám o vlastnú bezpečnosť

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyhlásil, že Grécko odmieta poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo rakety S-300, keďže by to mohlo ohroziť vzdušnú bezpečnosť krajiny. Tieto vyhlásenia prišli po tom, čo grécke médiá informovali o pláne Atén poslať aspoň jeden systém Patriot na Ukrajinu, pod tlakom Európskej únie na posilnenie pomoci v oblasti protivzdušnej obrany.

Mitsotakis zdôraznil, že odovzdanie takýchto technológií Ukrajine by mohlo viesť k vážnym bezpečnostným rizikám pre Grécko. Tento krok by bol v rozpore s cieľmi gréckej bezpečnostnej politiky a mohol by mať nežiaduce dôsledky nielen pre Grécko, ale aj pre celý región.

Napätie v oblasti bezpečnosti na Ukrajine zostáva vysoké, a preto je otázka dodávky vojenskej technológie do tejto krajiny citlivým a komplexným problémom. Grécko sa rozhodlo prioritizovať vlastnú bezpečnosť a stabilitu, čo znamená zdržanlivosť pri dodávkach zbranej techniky do konfliktných oblastí.

Mitsotakisovo rozhodnutie o zamietnutí dodania systémov Patriot Ukrajine je v súlade so záväzkami Grécka voči medzinárodným partnerom a podčiarkuje dôležitosť bezpečnostných záujmov krajiny v kontexte globálnych geopolitických udalostí.

Zdroj: agentura APPA

redakcia PremiumNews