Krása a jedinečnosť sakúr na obrazoch a fotografiách

Festival sakúr a umenia 2024 vyvrcholí svojou záverečnou časťou – spoločnou výstavou, na ktorej sa predstavia víťazné práce autorov a autoriek výtvarnej a fotografickej súťaže.

„Som veľmi rád, že sa podarilo zorganizovať výstavy, ktorých nosnou témou sú stromy sakura, ktoré sú tak symbolické pre Japonsko,“ hovorí Yasuhiro Kawakami, veľvyslanec Japonska v Slovenskej republike. „Výtvarné práce namaľované japonskými študentmi budú vystavené spolu s prácami tých slovenských. Teší ma, že sakury spájajú ľudí, i naše dve krajiny, Slovensko a Japonsko.“

Vernisáže výstav sú naplánované na stredu 12. júna v Justiho sieni Primaciálneho paláca.

Ako prvá sa o 15:00 otvorí výstava s názvom Sakury v mojich očiach. Tak znel aj názov výtvarnej súťaže, ktorá bola súčasťou 2. ročníka Festivalu sakúr a umenia. Žiaci základných umeleckých škôl v Bratislavskom kraji v nej rôznym spôsobom a pohľadom zachytávali krásu rozkvitnutých sakúr – japonských čerešní. Vyhlasovateľmi súťaže sú občianske združenia Media, Veľvyslanectvo Japonska na Slovensku, vydavateľstvo IKAR v spolupráci so základnými umeleckými školami v Bratislavskom kraji. 

„Súťažiaci mali zadaný len formát výkresu, technika bola ľubovoľná“ približuje spoluorganizátorka Zuzana Horváthová, riaditeľka Základnej umeleckej školy Eugena Suchoňa. „S radosťou sme sledovali inšpiratívne menšie a väčšie diela, ktoré do súťaže prichádzali. Potešil nás záujem žiakov.“

Súťaž prebiehala do konca apríla v štyroch vekových kategóriách. Výtvarné práce pochádzajú z ôsmich základných umeleckých škôl z Bratislavy a z Bratislavského kraja. Porota posudzovala vyše 130 výtvarných prác a vybrala z nich tie najzaujímavejšie. V prácach sa odzrkadľuje detská predstavivosť spojená s prírodou, štruktúry, tvary, hry s formou, originalita celku ako aj jednotlivca. Niektoré práce sú magické, záhadné, dramatické, iné zas jemné, krehké.

„Zobrazenie sakúr v kresbách a fotografiách prináša deťom aj dospelým blízky dotyk s krásou a posolstvom kvetu sakúr. Odráža sa v nich vzácnosť okamihov krásy, ale pri zamyslení sa aj potreba vnímania šťastia. Súťaž a výstava sú ďalším spôsobom ako rozvinúť porozumenie a priateľstvo medzi Japonskom a Slovenskom,“ dodáva iniciátor projektu Vladimír Grežo. 

Vernisáž prác bude 12. júna o 15-tej v Justiho sieni Primaciálneho paláca. Súčasťou výstavy Sakury v mojich očiach bude aj nesúťažná prehliadka prác žiakov zo Mestská základná škola Šokaku v Gifu. 

Obrázku doputovali z Gifu na Slovensko vďaka spolupráci s japonskou spoločnosťou NIPPON EXPRESS.

Jedinečnosť, krásu i jej prchavosť približuje aj ďalšia výstava venovaná sakurám. Je výsledkom 2. ročníka fotosúťaže sakúr a jej vernisáž v Justiho sieni Primaciálneho paláca je naplánovaná na 12. júna o 17-tej. Vyhlasovateľmi súťaže boli občianske združenie MEDIA a fotografická skupina Bratislava v hľadáčiku. 

V súťaži sa zišlo 67 fotografií, v ktorých autori zobrazili to, čo príroda vyčaruje na stromoch sakúr. Do úzkeho výberu postúpilo 14 fotografií a jedna cena diváka, ktoré uvidíme aj na výstave. Fotografie zachytávajú rozkvitnuté sakury z rôznych častí Bratislavy, ich farebnosť, buď samostatne alebo s ľuďmi, svojím okolím a prostredím.

„Fotografovanie kvitnúcich sakúr, bolo pre našu fotografickú skupinu – Bratislava v hľadáčiku,  výzvou aj potešením zároveň. Verím, že sa autorom podarilo zachytiť ich žiarivú krásu a vystavené fotografie budú ako závan japonskej jari v našom meste,“ dodáva Miroslava Mydliarová, členka poroty a zástupca fotografickej skupiny.

Všetky výtvarné práce zo súťaže aj fotografie budú vystavené v priestoroch Justiho siene Primaciálneho paláca do 16. júna. 

Kvety sakúr, ktoré autori zachytávali, symbolizujú jedinečnosť aj prchavú krásu zároveň. Japonské stromy totiž kvitnú zvyčajne len sedem až štrnásť dní. Pri príležitosti 100. výročia vzťahov Japonska a Československa bolo v desiatich mestských častiach Bratislavy vysadených počas rokov 2020 a 2021 okolo 165 japonských čerešní. Stromy sú darom Japonského veľvyslanectva v SR. 

V Dúbravke na Valachovej ulici vznikol minulý rok nový Sad sakúr a umenia založený zo súkromnej aktivity priateľov Japonska. Sad inicioval Dúbravčan Vladimír Grežo a za svoj vznik sad vďačí podpore mestskej časti Bratislava-Dúbravka a zapojeniu viacerých známych osobností z oblasti diplomacie a kultúry,  ktoré si stromy „adoptovali.“ 

PR: Lucia Marcinátová

videopressagency.sk

redakcia PremiumNews