Na ZOH mládeže aj medailista z EYOF, talentovaný krasokorčuliar, syn olympijskej víťazky či extraligoví hokejisti

Strieborný medailista zo zimného EYOF 2023 Michal Adamov, talentovaný krasokorčuliar Adam Hagara, hokejisti Michal Plančár a Ivan Matta, ktorí už okúsili seniorskú Tipos extraligu, skokanka na lyžiach Tamara Mesíková či syn šesťnásobnej olympijskej víťazky Anastasie Kuzminovej Jelisej sú v nominácii Slovenska na zimné olympijské hry mládeže, ktoré sa uskutočnia v kórejskej provincii Kangwon od 19. januára do 1. februára 2024. Súťažiť sa bude na športoviskách, na ktorých sa v roku 2018 konali boje o medaily počas zimných olympijských hier.

V slovenskej výprave na zimné olympijské hry mládeže 2024 v Kangwone, ktoré budú mať centrá v Kangnungu a v Pjongčangu, je celkovo 49 športovcov, z toho 34 chlapcov a 15 dievčat. Výpravu povedie Boris Demeter zo športového oddelenia Slovenského olympijského a športového výboru. Menoslov pre Kangwon 2024 schválil výkonný výbor Slovenského olympijského a športového výboru.

Premiéra skeletonistu, Jelisej Kuzmin sa vydá v stopách mamy

Slovenskí športovci sa predstavia v dvanástich športoch, zastúpenie nebudú mať v boboch, curlingu a rýchlokorčuľovaní. Prvýkrát v histórii olympijských podujatí sa slovenský športovec predstaví v skeletone. Dole hlavou ľadovým tobogánom Alpensia v Pjongčangu sa spustí Peter Jedinák.

Na miesta, na ktorých získala biatlonistka Anastasia Kuzminová olympijské zlato v pretekoch s hromadným štartom a striebra v individuálnych a stíhacích pretekoch, sa vydá po šiestich rokoch jej syn Jelisej. Súťažiť nebude v biatlone, ale v behu na lyžiach. Návrat bude ešte viac symbolickejší, keďže jeho mama sa prvýkrát na veľkom podujatí v slovenskom reprezentačnom drese predstavila na majstrovstvách sveta 2009 práve v Pjongčangu a hneď tam získala aj striebornú medailu v pretekoch s hromadným štartom.

Spolu s Jelisejom Kuzminom sa v slovenskom tíme v behu na lyžiach predstaví aj Spolu s Jelisejom Kuzminom sa v slovenskom tíme v behu na lyžiach predstaví aj Michal Adamov. Toho čakajú na tratiach v Pjongčangu zaujímavé dva týždne. Najskôr sa predstaví v biatlonových pretekoch a potom v bežeckých pretekoch. Vlani na EYOF v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia vybojoval striebornú medailu a medzi adeptov na cenné kovy patrí aj tentoraz.. Toho čakajú na tratiach v Pjongčangu zaujímavé dva týždne. Najskôr sa predstaví v biatlonových pretekoch a potom v bežeckých pretekoch. Vlani na EYOF v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia vybojoval striebornú medailu a medzi adeptov na cenné kovy patrí aj tentoraz.

Adam Hagara do Kangwonu rovno z ME

Do Kórejskej republiky pocestuje aj krasokorčuliar Adam Hagara. Bronzový medailista z finále juniorskej Grand Prix v Pekingu priletí do Kangnungu, kde budú všetky súťaže v ľadových športoch, po vystúpení na tohtotýždňových majstrovstvách Európy mužov v estónskom Tallinne. Aj Hagara patrí medzi ašpirantov na kvalitný výsledok. Adam Hagara je najväčší talent slovenského mužského krasokorčuľovania od čias Jozefa Sabovčíka.

Na skokanských mostíkoch v areáli Alpensia v Pjongčangu sa predstavia spolu s Jakubom Karkalíkom aj Tamara Mesíková a Hektor Kapustík, ktorí vlani štartovali na Európskych hrách v Malopoľsku. Karkalíka s Kapustíkom čaká v Kórejskej republike štart nielen v skokoch na lyžiach, ale aj v severskej kombinácii.

Na ZOH mládeže aj druhý najmladší strelec histórie TIPOS extraligy

Slovensko má právo na ZOH mládeže postaviť tím chlapcov v klasickom hokeji. Tréner Roman Sýkora nominoval do mužstva aj Michala Plančára a Ivana Mattu, ktorí v dresoch Banskej Bystrice a Michaloviec už okúsili aj seniorskú Tipos extraligu. Plančár sa už v najvyššej slovenskej súťaži radoval aj z gólu, vo veku 15 rokov, 9 mesiacov a 28 dní sa stal druhým najmladším strelcom presného zásahu v histórii Tipos extraligy. O dva mesiace a 10 dní zaostal za rekordérom Daliborom Dvorským. V tíme je aj Adam Goljer, ktorý vo dvoch stretnutiach Tipos extraligy sedel na striedačke, avšak do hry nezasiahol. Slováci v Kangnungu nastúpia v základnej skupine proti USA a Česku, do semifinále postúpia prvé dva tímy.

Prvé ZOH mládeže mimo Európy

V poradí štvrté ZOH mládeže sa uskutočnia v kórejskej provincii Kangwon. Dejiskami budú mestá Kangnung a Pjongčang, na športoviskách ktorých sa konali aj zimné olympijské hry 2018. V prímorskom Kangnungu sa budú konať súťaže v halových športoch na ľade, v Pjongčangu zasa preteky na snehu. ZOH mládeže 2024 budú prvé, ktoré sa uskutočnia mimo Európy. V Kórejskej republike sa predstavia športovci zo 79 krajín, premiéru na ZOH mládeže budú mať Alžírsko, Nigérie, Portoriko, Tunisko a Spojené arabské emiráty. Posledné dve krajiny z tohto menoslovu doteraz nemali zastúpenie ani na veľkých zimných olympijských hrách.

Zdroj: olympic.sk