Nórsky dopravca Unibuss na pokraji krachu kvôli elektrickým autobusom

Nórsko, krajina známa svojou snahou o ekologickú udržateľnosť, zažíva výrazné problémy s prechodom na elektromobilitu vo verejnej doprave. Dopravná spoločnosť Unibuss, ktorá zabezpečuje verejnú dopravu v Osle, sa ocitla na pokraji krachu v dôsledku prevádzkových ťažkostí s elektrickými autobusmi počas tuhých zimných mesiacov.

Unibuss od roku 2019 investoval do flotily elektrických autobusov, ktorá dnes má 477 vozidiel od rôznych výrobcov. Počiatočné skúsenosti boli pozitívne, avšak zima 2022-2023 ukázala vážne nedostatky tohto riešenia. Tepelné čerpadlá a elektrické vyhrievanie neboli schopné udržať dostatočný dojazd v extrémnych mrazoch, čo spôsobilo, že mnoho autobusov zostalo nepojazdných. V niektorých dňoch sa na cesty nedostalo viac ako 100 autobusov, čo výrazne narušilo dopravné služby.

Situácia viedla k udeleniu pokuty vo výške 200 miliónov švédskych korún (približne 17 miliónov eur) od štátnej dopravnej agentúry za porušenie zmluvy o verejných službách, ktorá vyžadovala nulové emisie. Unibuss bol nútený nasadiť naftové autobusy, čo však pokutu neodvrátilo. Spoločnosť teraz čelí hrozbe bankrotu, čo by mohlo viesť k okamžitému výpadku 65 % liniek v Osle a prepusteniu 2 200 zamestnancov.

Príbeh Unibuss poukazuje na výzvy, ktoré sprevádzajú rýchly prechod na ekologické technológie. Bez dostatočnej prípravy a záložných plánov môžu takéto iniciatívy priniesť viac problémov ako benefitov. Pre Oslo a Nórsko je teraz kľúčové nájsť riešenie, ktoré umožní pokračovať v ekologickej transformácii verejnej dopravy bez ohrozenia jej spoľahlivosti a finančnej stability.

redakcia PremiumNews