“Bezohľadná jazda šoféra bratislavskej MHD ohrozuje životy cestujúcich: Príbeh čitateľa, ktorý len o vlások unikol zraneniu na linke 88 z Eurovea do Petržalky.

Agresívne manévre a prudké zrýchľovanie vyvolávajú strach a napätie vo verejnej doprave. Náš čitateľ zdieľa svoj zážitok a volá po lepšej regulácii a bezpečnosti na cestách.

Tomáš, mladý predavač, si nikdy nemyslel, že sa ocitne v strede dopravného nebezpečenstva, kým nezažil tento život ohrozujúci zážitok. Po tom ako nastúpil do aurobusu, ktorý smeroval cez Bratislavu, bol svedkom prudkého zrýchlenia, ale aj nespočetných riskantných manévrov a nezodpovedného správania vodiča.

„Bolo to ako jazda na horskej dráhe, neviem či meškal, ale išiel s nami ako s dobytkom,“ spomína Peter. „Cítil som, ako sa každým zrýchlením a brzdením moje srdce zastavuje. Bál som sa, že sa stane niečo zlé, našťastie som nešiel s dcérkou.“

Tento príbeh nie je o jednom izolovanom incidente. Podobné situácie sa odohrávajú na autobusových linkách po celom Slovensku, niektorý šoféri jazdia aj opitý, pričom cestujúci sa cítia ohrození a zraniteľní.

Vláda a dopravné spoločnosti musia prijať prísne opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti cestujúcich. To by malo zahŕňať zvýšenú kontrolu vodičov, lepšie školenie a prísne sankcie pre tých, ktorí porušujú pravidlá.

Okrem toho by sme mali zvýšiť informovanosť verejnosti o možnostiach nahlásenia nebezpečného správania vodičov a zlepšiť komunikáciu medzi cestujúcimi a dopravnými spoločnosťami.

Nikto by nemal cítiť strach alebo úzkosť pri používaní verejnej dopravy. Je povinnosťou dopravcov, zabezpečiť, aby každý, kto sa rozhodne cestovať autobusom, vlakom alebo iným verejným dopravným prostriedkom, bol v bezpečí a chránený. Rodičia cestujúci s malými deťmi by mali mať istotu, že ich potomkovia sú v bezpečí, a dopravcovia by mali byť ochotní podniknúť nevyhnutné kroky na zabezpečenie bezpečnosti všetkých cestujúcich.”