Blanár Zaskakuje Fica na Mierovej Konferencii: Vyjednávania s Čínou a Nezvyčajné Plány!

Slovensko zažilo prekvapivý diplomatický ťah! Minister zahraničných vecí Juraj Blanár, zástupca predsedu vlády Roberta Fica, mieri na mierovú konferenciu pre Ukrajinu vo Švajčiarsku, ktorá sa koná v júni. Tento nečakaný krok prichádza po tom, čo Blanár počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli naliehal na účasť globálnych hráčov, ako je Čína, na mierovom summite.

„Bez relevantnej a početnej medzinárodnej účasti je nemožné garantovať akýkoľvek výsledok,“ vyhlásil Blanár. Jeho vyjadrenia prichádzajú v čase, keď Rusko odmieta účasť na švajčiarskom rokovaní, hoci sa šepká o ďalšom kole mierových rozhovorov v Saudskej Arábii, kam by mohlo byť pozvané aj Rusko.

Ukrajinský minister Dmytro Kuleba, ktorý sa zúčastnil na rokovaní online, opätovne žiadal západné krajiny o dodávky systémov protivzdušnej obrany Patriot. Slovensko, ako potvrdil Blanár, však vojenskú podporu Ukrajine odmieta a zostáva verné mierovým riešeniam.

Blanár sa tiež angažuje v ďalších citlivých otázkach. Na stretnutí o izraelsko-palestínskom konflikte zdôraznil potrebu prímeria a dvojštátneho riešenia. Slovensko hlasovalo za posilnenie práv Palestíny v OSN, čo je kľúčové pre udržateľný mier v regióne.

Rokovanie Bukureštskej deviatky prinieslo témy obrany východného krídla NATO a hybridných hrozieb Ruska. Na donorskej konferencii na podporu Sýrie v Bruseli Blanár deklaroval pripravenosť Slovenska prispieť k humanitárnej pomoci, ktorá má stabilizovať región a znížiť riziko nelegálnej migrácie.

Juraj Blanár tak na medzinárodnej scéne zažíva hviezdny moment, keď preberá dôležité úlohy, ktoré môžu zmeniť smerovanie globálnej politiky!

redakcia PremiumNews