Čína má najrýchlejší internet na svete. Za sekundu stiahnete 150 filmov

V Čínskej ľudovej republike aktuálne testujú prepojovaciu, tzv. chrbticovú sieť, ktorá má prepájať severnú časť Číny, stred aj južné pobrežie, a má ísť o najrýchlejšiu internetovú sieť na svete. Pokiaľ je možné veriť oficiálnym materiálom, prenosová rýchlosť v tejto chrbticovej sieti môže dosahovať až 1,2 Tb/s.

Čína má najrýchlejší internet

Na novom prepojovacom pripojení naprieč Čínou sa podieľal Huawei, operátor China Mobile, Cernet Corporation a Univerzita Čching-chua, jedna z najdlhšie fungujúcich vysokých škôl v Číne. Infraštruktúra zahŕňa bezmála 3000 kilometrov optických káblov.

Tie vedú v rámci prepojenia celej krajiny do tejto chrbticovej siete cez niekoľko provincií a veľkých miest. Hlavné záchytné body sú na severe krajiny v hlavnom meste Pekingu, ďalej v strednej časti krajiny vo Wu-chane a následne na juhu v provincii Kuang-tung, kde sa nachádza mesto Kanton a ekonomická metropola Šen-čen.

Vývoj novej chrbticovej siete prepájajúcej celú Čínu spadá pod projekt Future Internet Technology Infrastructure (FITI). Vedúci projektu Wu Ťien-pching z Čínskej akadémie inžinierstva na tlačovej konferencii uviedol: „Superrýchla chrbticová sieť je nielen úspešnou operáciou, ale taktiež poskytuje Číne pokročilú technológiu na vybudovanie ešte rýchlejšej infraštruktúry pre masový internet.“

Trikrát rýchlejšie ako sieť v USAPokrok minimálne na poli technológií je to vskutku extrémny. Údajná rýchlosť prenosu v tejto prepojovacej sieti má byť až 1,2 Tb/s, to je 1200 Gb/s. V praxi to znamená, že za jednu sekundu je možné stiahnuť viac ako 150 filmov. Na porovnanie, masový internet vo väčších mestách Českej republiky je ponúkaný s rýchlosťou 1 Gb/s.

Podobnú chrbticovú sieť si nechali vybudovať napríklad aj Spojené štáty americké. Priemerná rýchlosť ich siete je 100 Gb/s, v niektorých náročnejších bodoch až 400 Gb/s. Táto sieť spája západné cípy miest Seattle, Palo Alto a San Diego s južným a východným pobrežím USA. V porovnaní s tou americkou je však čínska sieť trikrát rýchlejšia, minimálne teda na papieri.

redakcia premium news