Max Verstappen triumfoval v Abú Zabí a zakončuje svoju tretiu majstrovskú sezónu v rade

Max Verstappen uzavrel sezónu Formuly 1 impozantným víťazstvom na Veľkej cene Abú Zabí, čím si definitívne zabezpečil svoj tretí po sebe nasledujúci majstrovský titul. Predstaviteľ tímu Red Bull Racing sa stal dominujúcou postavou s 19 víťazstvami zo 22 pretekov počas celého ročníka. Jeho tímový kolega Sergio Perez skončil pôvodne na druhom mieste, no trest za prečin na trati ho posunul až na štvrtú pozíciu. Tým sa Monacočan Charles Leclerc dostal na druhé miesto, zatiaľ čo Brit George Russell zo stajne Mercedes sa umiestnil na treťom mieste.

Mercedes si udržal druhé miesto v konštruktérskej súťaži pred Ferrari.

Verstappen si titul už skôr zabezpečil víťazstvom v Kataru 7. októbra. Jeho dominancia pokračovala sériou siedmich víťazstiev po sebe. Okrem Verstappena však víťazstvo počas celej sezóny oslavovali iba Sergio Perez (dvakrát) a Carlos Sainz. Jeho triumf v Abú Zabí bol jeho 54. v kariére, čo ho vyrovnalo na tretej priečke v historickom rebríčku počtu víťazstiev spolu so Sebastianom Vettelom. Na čele rebríčka stojí Lewis Hamilton s 103 víťazstvami, nasleduje Michael Schumacher s 91.

Začínajúc zo svojho 32. pole position vo svojej kariére, Verstappen kontroloval preteky bez väčších problémov. Leclerc sa snažil zaútočiť, no chýbala mu rýchlosť na výzvu Verstappena. Štart a prvých niekoľko kol pretekov prebehlo bez incidentov, čo umožnilo Verstappenovi postupne zväčšovať svoj náskok vpredu. Lando Norris, štartujúci z piatych pozícií, rýchlo prekonal Russella a jeho tímového kolegu Piastriho. Russell nakoniec úspešne prešiel Piastriho v 11. kole. Verstappen vykonal hladkú výmenu pneumatík v 17. kole. Hoci Leclerc na chvíľu viedol po zastávkach v boxoch, jeho manko voči Verstappenovi rástlo na viac ako tri sekundy. Verstappen si odzbrojil vedenie v 23. kole, udržiavajúc päťsekundový náskok pred Leclercom, s Russelom na tretej pozícii. Niekoľko jazdcov si okolo 35. kola vybralo druhú zastávku v boxoch, no Verstappen si opäť udržal vedúcu pozíciu. V 47. kole došlo k kontaktu medzi Norrisom a Perezom, čo viedlo k 5-sekundovému trestu pre tohto posledného menovaného. Napriek Pérezovým snahám o získanie miesta na pódiu nedokázal udržať päťsekundový odstup od Russella. Nakoniec skončil druhý pred Leclercom a Russellom.

Max Verstappen svojimi výnimočnými výkonmi počas celej sezóny potvrdil svoj status významnej sily vo Formule 1, zabezpečil si svoj tretí po sebe nasledujúci majstrovský titul a nezanechal nikoho ľahostajným vo svete motoršportu.

redakcia premium news