Macron Vyhlasuje Predčasné Parlamentné Voľby po Porážke v Eurovoľbách

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil rozpustenie Národného zhromaždenia a vypísanie predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať na prelome júna a júla. Toto rozhodnutie prišlo po drvivej porážke jeho centristickej koalície v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu.

Podľa prvých odhadov voľby s veľkým náskokom vyhralo nacionalistické Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktoré získalo približne 32 percent hlasov. Macronova koalícia vedená jeho hnutím Obnova získala okolo 15 percent hlasov. Výsledky týchto volieb vyvolali silnú reakciu a okamžité volanie po zmene od lídra kandidátky RN, Jordana Bardellu.

Macron vo svojom krátkom televíznom vystúpení označil vzostup krajnej pravice za nebezpečenstvo pre Francúzsko a vyhlásil, že občanom dáva príležitosť opätovne rozhodnúť o budúcnosti ich parlamentu. Prvé kolo predčasných volieb je naplánované na 30. júna a druhé kolo na 7. júla.

Marine Le Penová označila výsledok európskych volieb za historický a ocenila Macronovo rozhodnutie vypísať nové parlamentné voľby. Vyhlásila, že RN je pripravené prevziať moc, ak im Francúzi dajú dôveru.

Súčasný francúzsky parlament bol zvolený pred dvoma rokmi a Macronova koalícia v ňom prišla o parlamentnú väčšinu, čo prezidenta nútilo hľadať kompromisy s ďalšími stranami. Pôvodne sa riadne parlamentné voľby mali konať až v roku 2027, rovnako ako prezidentské.

Tento krok znamená, že Francúzsko čaká intenzívne politické leto, plné kampaní a volebných bojov, ktoré môžu zásadne zmeniť politickú scénu krajiny.

Zdroj: agentúra Reuters

redakcia PremiumNews