June Film Fest: Prvú Zlatú Lipu má Bauryna Salu

V Trnave sa skončil prvý ročník medzinárodného filmového festivalu June Film Fest (JuFF). Ocenenie Zlatá lipa za najlepší film udelila medzinárodná porota v súťaži hraných debutov „Prvý dotyk“ kazašskému filmu Bauryna Salu (Adoptovaný syn). Súčasťou záverečného ceremoniálu bolo aj odovzdanie ceny talentovanej slovenskej herečke – Dane Droppovej, ambasádorke premiérového JuFF. 

Vyhlásenie výsledkov sa konalo v Divadle Jána Palárika, po ktorom nasledovala projekcia víťazného filmu. Medzinárodná porota, ktorú tvorili Kamila Zlatušková (producentka, scenáristka, riaditeľka medzinárodného televízneho festivalu „Serial Killer“ z Českej republiky), Barbara Janišová Féglová, (producentka, predsedníčka Asociácie slovenského dokumentárneho filmu zo Slovenska) a Ivan Shvedoff (ruský herec, pôsobiaci od začiatku 90. rokov žije v Prahe), udelili okrem hlavnej ceny aj dve zvláštne uznania. Zlatú lipu za najlepší film v súťaži hraných debutov „Prvý dotyk“ získal kazašský film Bauryna Salu (Adoptovaný syn) režiséra Askhata Kuchinchirekova. Porota zdôvodnila svoj verdikt slovami: „Film plný emócií a autentickosti, vychádzajúci z osobnej skúsenosti režiséra. Príbeh chlapca odlúčeného od rodičov ukazuje prechod od detskej bezstarostnosti a radosti k tvrdej realite dospievania. Boli sme hlboko dojatí vynikajúcimi hereckými výkonmi a citlivým režisérskym prístupom. Gratulujeme  Askhatovi Kuchinchirekovovi a celému tímu za vytvorenie diela, ktoré ponúka nový pohľad na tému dospievania a kazašskú kultúru a tradície“, povedal porotca Ivan Shvedoff.

Kvalitu vybraných filmov do súťaže jury ocenila aj udelením dvoch zvláštnych uznaní. Prvé putuje do Francúzska vďaka sociálno-spoločenskej snímke Slušný židovský chlapec režiséra Noého Debrého a druhé získal americká absurdná komédia Mama sedí na gauči! Režiséra Niclasa Larssona.

Umelecky pôsobivý artefakt v podobe veľkého lipového listu je dielom sochára a dizajnéra Ašota Haasa, ktorý sa venuje širokému spektru výtvarnej tvorby, v ktorej sa prostredníctvom svojich diel snaží ponúknuť divákom iný uhoľ pohľadu na umenie v rámci pocitov a názorov na dobu, v ktorej žijeme.

„Som rád, že porota vyzdvihla tri filmy, ktoré reprezentujú nielen geografickú a žánrovú rozmanitosť, ale aj odlišný pohľad na aktuálnu a v mnohých prípadoch komplikovanú súčasnosť“, vyjadril sa Peter Nágel, programový riaditeľ festivalu.

Premiérovú Cenu Campari za objavný talent nádejných filmových hviezd si odniesla Dana Droppová, ambasádorka prvého JuFF. „Chcela by som sa veľmi pekne poďakovať. Už samotná cena je pre mňa to, že tieto priestory, toto mesto si môžem spojiť s niečím iným ako len s hereckou divadelnou úlohou.  Mám šťastie, že robím to čo ma baví, čo mám veľmi rada. Milujem filmovú tvorbu, film samotný a som vďačná, že odteraz sa mi Trnava bude spájať so spomienkami na festival. Vážim si, že som mala príležitosť byť vôbec historicky prvou ambasádorkou,“ uviedla Dana Droppová. Originálny autorský šperk SKVOST vytvorila Lucia Šimončičová, známa slovenská dizajnérka, podľa zadania tvorcov festivalu. Symbolizuje vášeň a mladú krv vo sfarbení ikonickej značky Campari, tradične sa spájajúcej so svetom umenia a filmu. Brošňu tvorí 22 kryštálov Swarovski a 485 korálok Miuki a návrh a realizácia trvala 3 mesiace.

Filmovú programovú nádielku zavŕšil o polnoci divácky triler Smršť, premietaný v trnavskom amfiteátri. Brány festivalu tak symbolicky uzavrelo spojenie česko-slovenských hercov v mysterióznej snímke Petra Bebjaka.

June Film Fest oslovil divákov s ideou, že dobrej kultúry nikdy nie je dosť. Do Trnavy priniesol nielen kvalitné audiovizuálne snímky, ale aj veľkú porciu zábavy, vystúpení, inšpiratívnych diskusií a exkluzívnych hostí. Festival ukončil riaditeľ Daniel Dangl, ktorý rovno pozval divákov na druhý ročník JuFF: „Rád by som sa podelil o jednu dôležitú informáciu. June Film Fest isto týmto ročníkom nekončí, práve naopak. Už teraz vieme, že začiatkom júna 2025 bude Trnava opäť hostiť ďalší ročník. Našou ambíciou je byť ešte lepší, ústretovejší voči divákom, aby sme im  priniesli čo najlepšiu produkciu filmovú, umeleckú, a zároveň aj hudobnú.“

JUNE FILM FEST & Partneri

Hlavným organizátorom medzinárodného filmového festivalu je spoločnosť ART FLOW. Jeho realizáciu podporuje Trnavský samosprávny kraj ako hlavný partner, rovnako sú partnermi aj mesto Trnava a Fond na rozvoj Trnavského kraja. Generálnym partnerom festivalu je spoločnosť Veolia – svetový líder ekologickej transformácie v oblasti energetického, vodného a odpadového hospodárstva. Okrem uvedených sa spojili s festivalom známe značky a spoločnosti ako Campari, Top Auto, Budiš, Antik, Imagewell, Superbrands, Nivy, Slovnaft, VOYO, Ploom či Prúdy. Niektorí z nich sa predstavia návštevníkom naozaj špeciálnymi konceptami. Napríklad značka Campari si pripravila štýlový BAR CAMPARI, v ktorom sa po otvorení festivalu má konať každý večer v priestoroch Malého Berlína nezabudnuteľná JuFF Campari Night. O výčapnú šou sa zas každý deň postará Kamión Hladinka od Pilsner Urquell, ktorý vyrazil na svoju letnú tour a jeho prvá zastávka je práve na festivale June Film Fest.

Jana Minarič Gregušová

Team Leader

redakcia PremiumNews