Prezident Biden a jordánsky kráľ sa stretnú, aby diskutovali o prímerí v Gaze

Americký prezident Joe Biden sa chystá privítať jordánskeho kráľa Abdalláha II. v Bielom dome budúci týždeň. Téma ich rozhovorov bude naliehavá a zásadná: situácia na Blízkom východe, s osobitným zameraním na pokračujúce rokovania o prímerí v Pásme Gazy. Tento krok prichádza v čase, keď sa medzinárodné snaženia o dosiahnutie stabilizácie situácie na tomto území stretávajú s mnohými výzvami.

Stretnutie medzi prezidentom Bidenom a kráľom Abdalláhom II. bude mať charakter súkromný, pričom sa plánuje aj následný výstup pre médiá, ako oznámila tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Konkrétny dátum tohto stretnutia zatiaľ nebol zverejnený, ale jeho význam v kontexte súčasnej situácie na Blízkom východe je nepochybný.

Rozhovory medzi Izraelom a Hamasom o prímerí v Pásme Gazy sa uskutočňujú po takmer siedmich mesiacoch intenzívnych bojov. Sprostredkovatelia z Egypta, Kataru a Spojených štátov sa snažia dosiahnuť dohodu medzi oboma stranami, no rokovania sa momentálne nachádzajú v kritickom bode. Spojené štáty vyjadrili svoju podporu úsiliu o prímerie a vyzvali palestínske radikálne hnutie Hamas, aby prijalo “mimoriadne veľkorysú” ponuku.

Jordánsky kráľ Abdalláh II. sa svojím vystúpením v Bielom dome vracia k svojmu dôraznému apelu na okamžité prímerie, ktorý predniesol už v minulosti. Jeho varovanie pred ďalšou humanitárnou katastrofou, ak by sa situácia nezmenila, zdôrazňuje závažnosť súčasnej situácie a potrebu nájsť trvalé riešenia pre tento dlhotrvajúci konflikt.

Napriek výzvam, s ktorými sa stretávajú, Spojené štáty a ich spojenci zostávajú odhodlaní pokračovať v úsilí o dosiahnutie mierového riešenia na Blízkom východe. Kráľovstvo Jordánsko, ako dôležitý regionálny hráč, sa aktívne angažuje v týchto snahách, ako sa ukázalo aj nedávnou spoluprácou so Spojenými štátmi a ďalšími spojencami na zabezpečení regiónu pred potenciálnymi hrozbami.

Stretnutie medzi prezidentom Bidenom a jordánskym kráľom Abdalláhom II. preto symbolizuje dôležitý krok v úsilí o dosiahnutie stabilizácie situácie na Blízkom východe a zdôrazňuje potrebu medzinárodnej spolupráce a diplomatických rokovaní v riešení tohto komplexného konfliktu.

Zdroj: agentura AFP

redakcia PremiumNews