Prezidentka Čaputová na rozlúčkovej návšteve u pápeža Františka

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zavítala v sobotu na rozlúčkovú návštevu do Vatikánu, kde ju na osobnej audiencii prijme pápež František. Táto návšteva má oživiť a pripomenúť dôležité posolstvá pokory, porozumenia a vzájomnej tolerancie, ktoré pápež zanechal počas svojej návštevy Slovenska v roku 2021. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Prezidentku budú sprevádzať aj matky troch dievčat, ktoré tragicky zahynuli pri nehode autobusu v Spišskom Podhradí v apríli tohto roka. Prezidentka týmto gestom vyjadruje súcit a snahu o zmiernenie ich bolesti zo straty najbližších.

Na audiencii sa zúčastní aj kňaz Peter Gombita, ktorý dlhodobo pomáha ľuďom bez domova prostredníctvom komunitných centier na východnom Slovensku. Gombita je známy svojimi charitatívnymi aktivitami a behmi, ktorými upozorňuje na problémy spojené s chudobou, pričom v roku 2016 bežal 1500 kilometrov z Košíc do Vatikánu.

Okrem stretnutia s pápežom má prezidentka Čaputová naplánované aj stretnutie so štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom. Počas svojho pobytu vo Vatikáne si uctí aj pamiatku svätého Cyrila položením kytice k jeho hrobu v Bazilike sv. Klimenta v Lateráne.

Návšteva prezidentky vo Vatikáne je príležitosťou na posilnenie vzťahov medzi Slovenskom a Vatikánom a pripomenutie významu humanitárnych hodnôt v súčasnom svete.

redakcia PremiumNews