Úspešný slovenský autor detektívnej série František Kozmon prichádza s queer románom Hľadanie Adama

Autorova desiata kniha je citlivým príbehom o hľadaní ľudskosti, porozumenia či prijatia inakosti a odhaľuje novú rovinu jeho tvorby.

Františka Kozmona poznajú jeho čitatelia ako autora zvieracej série detektívnych príbehov, ktoré vyšetruje atraktívny a nesmierne talentovaný detektív Marek Wolf. Na jeho „Wolfovky“ sme si už zvykli a každý rok očakávame nový drsný príbeh od bratislavského tímu vyšetrovateľov. No tentoraz ukázal František Kozmon omnoho hlbšiu a citlivejšiu polohu. Prináša intímny príbeh Hľadanie Adama, ktorý opisuje dve hlavné postavy. Mladý Adam vyrastá niekedy okolo roku 2010 na severe Slovenska, je synom člena náboženskej sekty a postupne objavuje svoju identitu a orientáciu. Stretáva sa so šikanou, útokmi, hanbou a neprijatím vlastnou rodinou. Kamil pracuje o desať rokov neskôr ako PR manažér v komerčnej televízii. Po tom, ako mu jedného dňa zaklope na dvere umierajúca matka musí čeliť zložitým otázkam o svojej minulosti a o sebe samom. 

Autor svoju desiatu knihu symbolicky venoval pamiatke Juraja a Matúša, ktorý sa stali obeťami útoku v bratislavskej Teplárni. Kozmonov román Hľadanie Adama je vhodným čítaním pre mladých ľudí, rovnako, ako aj pre generáciu ich rodičov. Učí nás vzájomnému rešpektu, úcte a akceptácii. 

Anotácia:
Tínedžer Adam dospieva v rodine zasvätenej fanatickému náboženstvu a zápasí s dvojakosťou svojej viery aj sexuálnej identity. Čitatelia sa vďaka nemu vydávajú na dojemnú cestu sebapoznania, priateľstva, prvej lásky, no aj prekážok a skrývania autentického ja pred rodinou.

Kamil, televízny PR manažér, vedie celkom iný život. Plný pracovný a spoločenský kalendár mu naruší matka, ktorá sa mu náhle zjaví na prahu. Dávno sa odcudzili, no nevyliečiteľná choroba ju privedie k synovi. Na pozadí nezvratných udalostí skúmame témy zmierenia, odpustenia a trvalého vplyvu minulých rán na súčasné vzťahy. Na prvý pohľad sa Adam a Kamil nemôžu líšiť viac, na druhý sú si čoraz podobnejší.

Ukážka z knihy: 

Odkedy som sa do Martina zamiloval, vyhľadával som jeho spoločnosť čoraz častejšie. Nebolo to ťažké, v tom čase bol môj najlepší kamarát. Ako triedny šašo najradšej rozosmieval ostatných a vo mne našiel najlepšie publikum. Smial som sa na každom jeho vtipe. Nepodozrieval ma, že mám nejaké postranné úmysly, lebo vtedy som ich ani nemal. Len som chcel byť v jeho blízkosti. Keď ho učiteľka nechala po škole, rýchlo som čosi vyparatil, aby som dostal rovnaký trest. Keď sa prihlásil na plavecký krúžok, celé dni som pílil rodičom uši, až ma nakoniec prihlásili tiež. 

Roky ubiehali a stala sa z nás nerozlučná dvojica. Martin vyhrával takmer každé preteky, zatiaľ čo ja som väčšinou skončil druhý alebo tretí. Niežeby zo mňa naozaj vyrástol taký vášnivý plavec. Nikdy som neinklinoval k športom. Tvrdá drina a pravidelné tréningy boli len malá cena za to, že som mohol hodiny tráviť v bazéne s Martinom. Plávali sme vedľa seba, jeden predbiehal toho druhého. Náš tréner si myslel, že z nás vychoval rivalov, a zakaždým nás burcoval do lepších a lepších výkonov. Martin ma možno z času na čas aj vnímal ako rivala. Neznášal, keď mi tréner nameral lepší čas a pochválil ma. Asi preto, lebo s chválami na jeho adresu bol skúpy. Videl, že mi na jeho pochvale nezáleží a Martina tým ešte viac rozčuľuje. Použil to proti nemu, aby z neho vybudoval skutočnú hviezdu nášho plaveckého tímu.

O autorovi: František Kozmon (1988) pochádza z Nitry a vyštudoval masmediálnu komunikáciu v Trnave. Zúčastnil sa na viacerých poviedkových súťažiach a experimentoval s rôznymi knižnými žánrami. Načas zakotvil pri detektívke. Jeho debut Posledný prípad kapitána Čontoša zvíťazil v súťaži Detektívka 2014 a bodoval v čitateľskej ankete. Vo vydavateľstve IKAR mu vyšli romány Potkan (2016), Rosnička (2017), Kukučka (2018), Vlk (2019), Červ (2020), Volavka (2021, Srnka (2022) a Kamzík (2023). Hľadanie Adama je jeho desiata kniha a zároveň prvá, v ktorej skúma omnoho osobnejšie témy.

Viac o knihe: https://www.bux.sk/knihy/755691-hladanie-adama.html

Publikácia vychádza vo vydavateľstve Ikar, počet strán 336, MOC 17,90 eur.

PR: Mgr. Lucia Čarná