V centre Košíc vyrástli obrovské čísla: Súvisia so Svetovým dňom obezity

Obyvateľov Košíc dnes v centre mesta prekvapili obrovské čísla. Konkrétne 236. Presne toľko je podľa odborníkov pridružených diagnóz, za ktorými stojí obezita. Multifaktorové ochorenie, ktoré hrozí čoraz väčšiemu množstvu svetovej – ale výrazne aj našej slovenskej – populácie. 4. marec je Svetovým dňom obezity, kedy vrcholia osvetové aktivity o tomto ochorení.

2, 3 a 6. To sú čísla, ktoré od dnešného dňa pútajú pozornosť v centre Košíc. Obrovské čísla poukazujú na rovnako obrovský problém, ktorý sa stáva doslovne celosvetovou epidémiou. Na svete žije aktuálne takmer 1 miliarda ľudí s obezitou a predpokladá sa, že do roku 2035 to budú už až dve miliardy! V súčasnosti má obezitu každý 4. dospelý Slovák či Slovenka a táto krivka ide neustále hore. A to už v detskom veku!

odvaztesa.sk

Odborníci preto dvíhajú varovný prst a pokračujú v naliehavej osvete. Jedým zo základných problémov v rámci diagnózy E66 je totiž nízka informovanosť o obezite ako ochorení. Nízke je povedomie ľudí o tom, že je to chronické, časom sa zhoršujúce a vracajúce sa ochorenie. A tiež o tom, aké zdravotné riziká ľudí v súvilosti s obezitou ohrozujú. Na Slovensku je jedným z osvetových projektov www.odvaztesa.sk. Práve ten stojí za obrovskými číslami v Košiciach. Cieľom je upriamiť pozornosť populácie na to, aby sa odvážili – nielen na váhe, ale najmä, aby sa odvážili hovoriť o obezite. Vhodným partnerom na rozhovor o tejto chorobe je lekár. Niektorí pacienti totiž prichádzajú do ambulancií až vtedy, keď sa im rozvinie niektoré z pridružených ochorení, akými sú cukrovka, zvýšený krvný tlak, bolesti pohybového aparátu, stukovatenie pečene, poruchy plodnosti a iné. Podľa odborníkov je týchto pridružených ochorení až 236. A pritom obezitu je potrebné riešiť už vtedy, keď pacientov napríklad okolie upozorní na to, že sa zmenili, že pribrali. Alebo keď ich lekár upozorní, že ich obvod pása sa oproti poslednej preventívnej prehliadke výrazne zmenil.

Sme obézni?

“Obezita je samostatné ochorenie, ktoré vedie k poškodzovaniu pacienta a vzniku dalších ochorení, které s ňou súvisia,” povedal MUDr. Slavomír Šuch, ktorý sa vo svojej ambulancii vnútorného lekárstva venuje obezite približne 20 rokov. Vysvetľuje, že najlepším ukazovateľom toho, či pacient  má s obezitou súviace vyššie zdravotné riziko, je meranie obvodu pása. Ak tento u muža presahuje 102 cm a u ženy 88 cm, hovoríme jednoznačne o zvýšenom zdravotnom riziku. Vypočítať si ale môžete aj BMI, napríklad na www.odvaztesa.sk. Vďaka nemu zistíte, či je vaša hmotnosť v poriadku, mierne alebo oveľa vyššia, ako by tomu malo byť. To vám naznačí, či je potrebné vyhľadať pomoc odborníka.

Odvážte sa hovoriť o obezite!

Azda nikomu nie je tato diagóza neznáma. Ale na rozdiel od iných chronických ochorení sa o nej hovorí akosi ťažšie. Dôležité je hovoriť o obezite aj preto, že samotní pacienti majú často pocit, že sú v tom sami. “Tie čísla sú desivé a strašidelné. Že 20 % úmrtí navyše sa deje vďaka obezite, že 50 % populácie trpí nadváhou alebo obezitou – to som napríkald nevedel, že na Slovensku je to až takto,” povedal 26-ročný Ondrej, ktorý je sám pacientom s obezitou.

Nie ste v tom sami – aj to je odkaz obrovských čísel v Košiciach, ktoré ale pomyselne sídlia v úplne každom slovenskom meste, v každej domácnosti, týkajú sa každého z nás, u koho sa obezita rozvinula alebo kto má v okolí človeka s obezitou.

Obezita sa dá riešiť

Pozitívne ale je, že na obezitu sú účinné riešenia. Dôležité je navštíviť lekára, ktorý stanoví, v čom spočíva problém, prečo sa obezita u konkrétneho pacienta vyvinula. Lekár vie odhaliť príčiny jej vzniku, a tak účinne nastaviť aj riešenie, ďalší postup a najmä súčasne sledovať prípadné pridružené zdravotné komplikácie a ich progresiu. Od pacienta navyše nebude očakávať, že schudne “do plaviek”. “Pre pacienta má zdravotný význam úbytok hmotnosti v hodnote 5 – 10 %, aby sa dosiahol maximálny zdravotný benefit. To znamená, aby sa znížilo riziko kardiovaskulárneho ochorenia, infarktu alebo mozgovej príhody, alebo vzniku cukrovky,” vysvetlil MUDr. Šuch. Na www.odvaztesa.sk si môže každý nájsť lekára vo svojom okolí, ktorý mu pomôže nájsť riešenie jeho osobného boja s obezitou.

PR: Perla Žinčíková