Zimný festival jedla 2024

11. ročník Zimného festivalu jedla sa podarilo zorganizovať už po jedenásty krát.  Od 13. januára do 25. februára sme opäť mali možnosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách Slovenska, ktoré pre nás vybral prestížny bedeker Gurmán na Slovensku. 

A bolo ich rekordných 46!

Covid nás obmedzil nielen v možnosti chodiť do našich obľúbených reštaurácií a stretávať sa s priateľmi, ale tiež vážne poškodil celé odvetvie serióznej gastronómie a cestovného ruchu. Následky cítime doteraz. Aj napriek ťažkej dobe a množstvu problémov sa darí kvalitným reštauráciám držať vysoký štandard ponúkaných služieb a ešte aj skvalitniť ponuku jedál. My sme pre vás vybrali zaujímavých 46 reštaurácií, ktoré  ponúkajú gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných sa znovu nakopnúť. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií. 

11. ročník bol rekordný

Nárast rezervácií bol o 8 % vyšší oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2023. Zúčastnilo sa 7 960 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených ZFJ 3 840 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro – spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ, festival podporil cez svoje značky San Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier. A tento rok nás podporila aj Slovakia Travel tiež ako hlavný partner, vďaka ktorej sme mohli ozaj „Ochutnať celé Slovensko“.

Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými mediálnymi partnermi boli Fun Rádio a Startitup. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka, Pravda a Hotelovo. 

Potešujúce je, že sa zapojili aj menšie reštaurácie z menších miest či novo etablované prevádzky z minulého roka. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale aj povedomie o týchto reštauráciách u hostí z celého Slovenska. Takými boli Semillon Vráble,  Sushi-YA food atelier Rovinka, Olivia’s   zo Žiliny, Bubbles z Bratislavy, Koliba na Vršku Bytča, Áčko Šurany a  Wakizashi Topoľčany.

Nováčikovia zabodovali

Nováčikom tohto ročníka sa vcelku darilo a oslovili gurmánov a nových hostí svojimi kreatívnymi menu:  Apolka z Bratislavy s prešporskou kuchyňou, Palatín vo Svätom Jure s rakúsko-uhorskou kuchyňou, Origin z Lučenca s modernou regionálnou kuchyňou a Bistro Bakoš z Košíc. Okrem klasických reštaurácií zaujali aj hotelové reštaurácie, ako je Sissi v Hotely Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, či Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Grand Restaurant Residence Hotel & Club ***** na Donovaloch a Hotel Elizabeth**** v Trenčíne.

Jolly Jocker

Novinka z minulého roka sa osvedčila a prestížna reštaurácia z Rakúska, TRIAD, oceňovaného šéfkuchára  Uwe  Machreicha, sa zapojila aj tento rok.

Ďalšou NOVINKOU a vskutku bombastickou, bolo zapojenie 2 michelinskej reštaurácie Platán, šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska so svojim Bistrom Platan. 

Najobľúbenejšie festivalové menu podľa hostí ZFJ ponúkli tieto reštaurácie: 

Východné  Slovensko:

  • Ohnisko fire dining & brew bar, Košice
  • Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica, Vysoké Tatry
  • Doma u nás, Poprad

Stredné Slovensko:

  • Afrodita, Čereňany
  • Lovecký zámoček Antonstál, Nemšová
  • Origin, Lučenec

Západné Slovensko:

  • UFO
  • Mlyn 108
  • IASAI

Najviac rezervovaných menu mala reštaurácia UFO watch.taste.groove z Bratislavy.

Najviac rezervovaných menu z mimo bratislavských prevádzok mal Lovecký zámoček Antonstál – šéfkuchára Michala Škorca – už druhý rok po sebe!

Menu, ktoré najviac prekvapili nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – Sushiya food atelier Rovinka a Bakoš bistro z Košíc. 

Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2024 najviac prekvapili Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava a Lukáš Heuser  z reštaurácie Origin z Lučenca. 

Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2024 stali:

Chute regiónov:

  • Kelový prívarok, pohánka, kapusta, omáčka z jabĺk a misa – Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica 
  • Rak riečny, vodnica, estragón – Semillon Vráble 
  • Pomaly pečený bôčik z diviaka a karé z jeleňa s dusenou cukrovou repou a parmezánovými zemiakmi so slaninkou, omáčka z pečenej papriky  a cesnaku – Lovecký zámoček Antonštal 

Ikonické jedlo:

  • Päť textúr mrkvy – UFO watch.taste.groove. Bratislava
  • Šťavnatá wellington panenka máčaná v koňaku, gratinované zemiaky – Afrodita, Čereňany
  • Krémový mousse zo zemiakov s hľúzovkovým maslom, foie gras, omáčka      so škoricou a borievkami, pufovaná quinoa a hľúzovka – Mlyn 108,  Modra

Kuchárova voľba:

  • Kačacie prsia v repovej omáčke s topinamburovým pyré  – IASAI
  • Jahňa, hľuzovka, kaleráb, kroketa – Doma u nás, Poprad
  • Lievanec s údeným úhorom, kyslou smotanou, chrenom, maslovou repou a pažítkou
  • Lievanec s marinovaným lososom, créme fraiche, pomarančovo-medovou horčicou a kôprom
  • Lievanec s ikrami so pstruha, prepeličím vajcom, uhorkou a kajmakom
  • Lievanec s údenými husacími prsami, melónom, fetou a pistáciami – Ohnisko fire dining & brew bar, Košice

ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska

TS: Radoslav Nackin