Na Slovensko dorazil neprehliadnuteľný červený Brouček, aby pozval divákov na prázdniny

Práve Prázdniny s Broučkem sa volá nová česká komédia, ktorú včera na nábreží Eurovea médiám predstavili obľúbená česká herečka a speváčka Bára Poláková s jej filmovou dcérou Diankou (Barča Dragounová), režisérom Jiřím Matouškom a producentom filmu Pavlom Váchom.

Bára Poláková ako foodblogerka Monika a Lukáš Příkazký ako učiteľ Honza sa v novej oddychovke Prázdniny s Broučkem vydávajú v karavane na skutočné letné dobrodružstvo. Počas cesty ich čaká množstvo prekvapení a nečakaných zážitkov, no žiadna katastrofa im vysnívanú dovolenku nepokazí. Alebo? 

Monika sa rozhodne vymeniť pohodlie pri bazéne za cestu v zdedenom karavane Brouček. „Som matka, manželka, dievča. Skvelá kuchárka a nie veľmi dobrá plavkyňa,” opisuje svoju úlohu Bára Poláková: „Sama som ako dieťa zažila také prázdniny v karavane, bolo to tesne po revolúcii. Pamätám si, že to bolo obrovské dobrodružstvo. Stále si pamätám kúsky z toho výletu.“ Ako napovedá názov filmu, dej sa točí okolo Broučka, čo je prezývka červeného karavanu. Ide o obytný automobil z roku 1972, ktorý tvorcom filmu v reálnom živote priniesol množstvo ošemetných situácií. „S producentom Pavlom Váchom nám na filmových plátnach chýbal typ českých rodinných komédií, na ktorých sme vyrastali. Pavel prišiel s príbehom z detstva, ako ich otec brával na dovolenku v karavane, ktorý sa vždy niekde pokazil, a tak im pripravil spontánne dobrodružstvá a najlepšie prázdniny, aké si pamätal. A tak sa zrodil nápad na náš film. Potom sme pozvali scenáristu Filipa Oberfalcera a spoločne sme vytvorili scenár. Rád spomínam na naše stretnutia, keď sme s Pavlom a Filipom sedeli a neodišli z pľacu, kým sme nevymysleli nejaký vtip,” hovorí režisér Jiří Matoušek.

Nakrúcanie prebiehalo v priateľskej letnej atmosfére vďaka skvelému ansámblu a hereckému obsadeniu, a presne to z filmu vyžaruje. „Od začiatku som mal jasnú predstavu o konkrétnych hercoch. Všetci sa rozhodli ísť s nami do projektu a ja som z toho bol nadšený. Nie je ľahké zladiť termíny hercov a zároveň vyhovieť producentom. Ťažkosť spočívala v tom, že v zime sme nemali finálnu verziu scenára. Našťastie sa hercom nápad tak zapáčil, že na ponuku kývli skôr než mali na stole finálnu verziu. Najprv som zavolal Báre Polákovej a potom sme oslovili Lukáša Příkazkého. Obaja herci sa dobre poznajú a tešili sa na spoločné hranie,” hovorí režisér filmu. Bára Poláková mala o úlohe okamžite jasno. „S Jirkom a Pavlom sa poznáme už niekoľko rokov. Mám ich oboch rada. Bola som rada, že mi zavolali, a potom sme sa rozprávali o scenári. Štáb bol plný ich kamarátov, takže to bolo také uvoľnené a pokojné. Bola som aj veľmi rada, že hrám s Lukášom Příkazkým, ktorého poznám už od čias štúdia na DAMU.” Neváhal a úlohu hneď prijal. 

PR: Radomír Brhlík