Olympijské kruhy zdobia Eiffelovu vežu: Paríž sa pripravuje na OH 2024

Mesto svetiel sa intenzívne pripravuje na nadchádzajúce Letné olympijské hry 2024. Symbolom tejto prípravy sa stala Eiffelova veža, na ktorej nedávno odhalili päť ikonických olympijských kruhov. Tieto kruhy, vyrobené z recyklovanej francúzskej ocele, sú upevnené na južnej strane veže, medzi prvým a druhým poschodím, vo výške približne 60 metrov.

Odhalenie kruhov, ktoré sa konalo presne 50 dní pred začiatkom hier, má symbolický význam. Eiffelova veža, známa aj ako “Železná dáma” (La Dame de Fer), sa stáva kľúčovým prvkom nadchádzajúcich hier. Organizátori chcú touto inštaláciou nielen privítať športovcov a návštevníkov z celého sveta, ale aj zdôrazniť udržateľnosť a ekologické hodnoty, keďže kruhy sú vyrobené z recyklovaných materiálov.

Otvorenie hier bude sprevádzať jedinečný ceremoniál, pri ktorom olympionici ukončia svoju púť po rieke Seina pri moste Pont d’Iéna, neďaleko Eiffelovej veže. Samotná veža bude dejiskom rôznych športových podujatí, vrátane turnaja plážového volejbalu, čo pridáva tomuto historickému monumentu ďalší rozmer.

Špeciálnou súčasťou týchto hier budú aj medaily, ktoré budú obsahovať šesťuholníkový kus železa z pôvodnej Eiffelovky. Táto jedinečná iniciatíva pripomína nielen význam Eiffelovej veže, ale aj bohatú históriu a kultúru Francúzska.

Letné olympijské hry v Paríži sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta 2024 a prinesú nezabudnuteľné okamihy pre športovcov, fanúšikov aj obyvateľov tohto krásneho mesta. Paríž sa tak stáva centrom svetového športu a zároveň inšpiráciou pre budúce generácie.

Zdroj: agentúra AP

redakcia PremiumNews