Vyhlásenie Úradu Vlády Slovenskej Republiky!

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, Mgr. Alexander Daško a viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť, plk. Ing. Rastislav Polakovič, vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom apelujú na verejnosť, aby pristupovala k víkendovým Eurovoľbám zodpovedne. Volebná korupcia totiž býva skloňovaná najmä v súvislosti s voličmi z rómskych osád.

„Zajtra si volíme zástupcov do Európskeho parlamentu. Každý z nás môže svojim hlasom ovplyvniť ďalšie smerovanie našej krajiny. V minulosti sme zaznamenali prípady kupovania hlasov rómskej menšiny. Apelujem na politikov, aby sa vyvarovali takýchto praktík. Nevyužívajme zraniteľnosť Rómov pre svoj prospech. Zároveň vyzývam našich rómskych obyvateľov, nenechajte sa zmanipulovať k takémuto konaniu. Priebeh volieb bude veľmi dôsledne monitorovaný a akýkoľvek priestupok bude v zmysle zákona riešený. Kupovanie hlasov je trestný čin. Bol by som veľmi nerád, keby sa ktokoľvek z našej komunity dostal do problémov so zákonom – trestné je nielen dávanie, ale aj prijímanie úplatku. Voľme prosím slobodne, demokraticky, podľa vlastného vedomia a svedomia,“ hovorí splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, Mgr. Alexander Daško.

„Do dnešného dňa neevidujeme podnet k narušeniu či priebehu volieb. Máme však operatívne informácie v súvislosti s volebnou korupciou, ktorá by mala byť páchaná v marginalizovaných komunitách,“ informuje viceprezident PZ, plk. Ing. Rastislav Polakovič.

„Z uvedeného dôvodu budeme preventívne pôsobiť na týchto miestach tak, aby sme zabezpečili bezproblémový priebeh volieb. V prípade akýchkoľvek podnetov týkajúcich sa volebnej korupcie sme pripravení konať. Preto vyzývame, ak máte informácie k porušeniu zákona v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu, obráťte sa na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo 158,“ dodáva viceprezident Policajného zboru.

V prípade ďalších otázok alebo doplnení nás prosím kontaktujte mailom na: medialne_romovia@vlada.gov.sk

TS: Úrad vlády SR

redakcia PremiumNews