Slováci podporujú Ukrajinu: Zbierka munície prekročila hranicu troch miliónov eur

Slováci ukázali svoju solidaritu a podporu Ukrajine prostredníctvom veľkorysej zbierky munície, ktorá v pondelok ráno prekonala hranicu troch miliónov eur. Táto iniciatíva jasne vyjadruje nesúhlas s politikou Ficovej vlády a dôraz na pomoc slabším v čase konfliktu.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), Branislav Gröhling, v pondelok na tlačovej besede zdôraznil, že obyvatelia Slovenska sa správne rozhodli stáť po boku Ukrajiny a postaviť sa na odpor agresorovi. Tento akt solidarity nie je len gestom podpory pre susedov, ale aj pre vlastnú bezpečnosť.

Gröhling kritizoval Ficovu vládu za podporu dodávok zbraní na Ukrajinu cez súkromné firmy, čo podľa neho ohrozuje nielen situáciu v regióne, ale aj bezpečnosť Slovenska.

Generál Pavel Macko, predseda mimoparlamentnej strany ODS, upozornil na nedostatok munície na ukrajinskom bojisku a zintenzívnenie ruského bombardovania nechránených miest. Tieto udalosti potvrdzujú, že prestávka v dodávkach zbraní nepriniesla očakávaný mier, ale naopak, ešte viac eskaláciu konfliktu.

Macko však vyjadril optimizmus nad nedávnymi krokmi premiéra Roberta Fica a ministra obrany, ktorí podpísali dohodu s Ukrajinou a uznali jej právo na integráciu do Európskej únie. Taktiež ocenil podporu spolupráce s USA a členstvo v NATO ako kľúčové prvky v zabezpečení stability a bezpečnosti regiónu.

Zbierka munície pre Ukrajinu je nielen prejavom solidarity a podpory v čase konfliktu, ale aj signálom politického názoru občanov Slovenska, ktorí sa postavili za hodnoty slobody, solidarity a bezpečnosti nielen svojej krajiny, ale aj regiónu ako celku.

redakcia premium news