V edícii Odeon vychádza román ocenený Medzinárodnou Bookerovou cenou v roku 2023 Úkryt času od bulharského autora Georgi Gospodinova

Viete si predstaviť, že by existovala akási „klinika minulosti“ – časová kapsula, v ktorej by každé poschodie predstavovalo jedno desaťročie? Mohli by ste imaginárne cestovať v čase a vrátiť sa do období, kedy ste sa cítili naozaj dobre, napríklad do svojej mladosti. Práve tento nápad vznikol v hlave hlavného hrdinu Gospodinovho románu Úkryt času. Klinika minulosti mala slúžiť pacientom s Alzheimerovou chorobou na lepšiu adaptáciu s realitou. No stane sa útočiskom aj pre zdravých ľudí, práve preto, aby sa v nej mohli ukryť v čase. Román bulharského autora Georgiho Gospodinova je možno literárnou udalosťou roka. Bol ocenený v roku 2021 prestížnou Európskou cenou Strega a v roku 2023 Medzinárodnou Bookerovou cenou. Zajtra bude súčasťou udalosti Noc literatúry. Vychádza v edícii Odeon ako súčasná svetová próza v preklade Igora Hochela. 

Anotácia:
Čudácky a zároveň podmanivý Gaustin dostane veľkolepý nápad. Rozhodne sa založiť „kliniku minulosti“, ktorá by pomáhala pacientom s Alzheimerovou chorobou zžiť sa s realitou, v ktorej sa zasekla ich myseľ. Každé poschodie na klinike preto predstavuje jedno desaťročie a od nábytku až po najmenší gombík, a dokonca vôňu či odtieň svetla, zachytáva danú dobu. Absurdita detailov je natoľko lákavá a presvedčivá, že kliniku čoraz častejšie vyhľadávajú aj zdraví ľudia ako takzvaný úkryt v čase. To však vedie k nečakanému rébusu. Čo sa stane, keď sa minulosť začne pliesť do prítomnosti?

Z bulharského originálu VREMEUBEZHISHTE preložil Igor Hochel.

O autorovi: Georgi Gospodinov je bulharský básnik, prozaik, scenárista, literárny vedec a dramatik. Vyštudoval Fakultu slovanských filológií Univerzity sv. Klimenta Ochridského v Sofii a doktorandské štúdium absolvoval v Ústave literatúry Bulharskej akadémie vied. Knižne debutoval v roku 1992 básnickou zbierkou Lapidarium. Román Úkryt času bol preložený do viacerých jazykov a autor zaň v roku 2021 získal Európsku cenu Strega a v roku 2023 Medzinárodnú Bookerovu cenu.

Viac o knihe: https://www.bux.sk/autori/152071-georgi-gospodinov.html

Publikácia vychádza vo vydavateľstve Ikar, v edícii Odeon počet strán 320, MOC 19,90 eur.

Mgr. Lucia Čarná