Ako zistiť únik vody v domácnosti?

Máte v dome vlhké steny alebo vám nedá spávať neustále kvapkanie vašej toalety? Aj malý, nenápadný únik vody môže potrápiť vašu peňaženku a navyše – ak ho dlhodobo ignorujete, môže viesť k zničeniu stien a narušeniu statiky celého domu, cez potrebu výmeny celého potrubia, až po nadvihnutie podlahy a vytvorenie ložísk s plesňami. A to by ste predsa nechceli, no nie?

Detekcia úniku vody

Unikajúcu vodu zvyčajne riešime až vtedy, keď nám začne opadávať omietka zo steny alebo keď na vyúčtovaní za vodu zbadáme sumy, z ktorých sa nám zatočí hlava. Na únik vody nás však môžu drobnosti v našej domácnosti upozorniť aj oveľa skôr. Aké sú najčastejšie problémy s únikom vody v domácnostiach? Povieme si v nasledujúcich riadkoch.

Kvapkajúci vodovodný kohútik

Že niečo nie je v poriadku, dá o sebe vedieť netesniaci kohútik, ktorý kvapká i orosí umývadlo. Predstavte si, že takýto kvapkajúci kohútik môže za mesiac nakvapkať celkom slušný objem, ktorý budete musieť zaplatiť vy. Pritom stačí len málo – vymeniť tesnenie, čo zvládne každý. Ak však máte kohútiky zničené, radšej kúpte novú vodovodnú batériu – nielen, že budú lepšie vyzerať, ale ušetria vám i ďalšie náklady.

Upchatý odtok

Poznáte to. Voda vo vašom kuchynskom dreze neodteká – máte upchatý odtok. Čo s tým? Skúste použiť zvon. Ak nepomôže, za skúšku stojí mix sódy a octu. Ak ani to nezaberá, je čas zavolať si vodára alebo vodoinštalatéra, ktorý odtok buď mechanicky vyčistí alebo vymení (ak je skorodovaný či porušený).

Tečúci záchod

Ak počujete tichý tok vody zo záchoda, mali by ste konať – je to vlastne rovnaké ako pri tečúcom kohútiku, no tu ide o väčší objem pretečenej vody. Takže to radšej opravte skôr, ako prídu účty za vodu.

Staré potrubia 

Ak máte v dome staré pozinkované potrubia či olovené (sú zdraviu škodlivé), mali by ste zabezpečiť ich výmenu za plastové či medené potrubia. Pozinkované potrubia korodujú, najčastejšie zvnútra. To, že máte staré potrubie, vám napovie i farba vody – je hrdzavá a mávate časté výkyvy v tlaku vody. Vymeniť všetky vodovodné rozvody je dosť veľký problém, takže ak sa na to hneď nepodujmete, nezabudnite pravidelne kontrolovať potrubie, nakoľko staré potrubie môže zvnútra zhrdzavieť a voda začne presakovať do stavby.

Zápach z potrubí

Ďalší z indikátorov, že niečo nie je v poriadku. Znamená to, že niekde stojí voda, čo by nemala – pretože voda začne zapáchať, pokiaľ stojí. Napríklad toalety začnú mať problém, ak vám praskne kanalizácia. Zápach je zrejmý a navyše často objavíte nepekné smradľavé fľaky. Do odtokov a kanalizácie sa však radšej sami nepúšťajte a zavolajte si na to profesionálov. Ak by ste totiž niečo pokazili s kanalizáciou, váš dom by sa mohol stať dočasne neobývateľným a to by ste zrejme nechceli.

Podľa skúsených inštalatérov môže byť nenápadným znamením poškodeného potrubia aj bublanie v odtoku. Ako sme už spomínali vyššie, únik vody v stene si všimnete aj tak, že stena bude vlhká. Ďalším miestom, kde zvyčajne voda preteká, sú spoje v potrubí. Ak sa tvorí malá mláka pod kuchynským drezom, skúste sifón omotať handričkou. Pokiaľ bude handrička do pár minút mokrá, je poškodený niektorý spoj.

Nezabudnite – opotrebovanie jednej časti potrubia je zvyčajne znamením problémov v iných častiach. Preto by sme nemali tieto symptómy podceňovať a mali by smeproblémy s poškodeným potrubím zveriť do rúk profesionálom. Ako sme už spomenuli – lokalizovať únik vody môžete aj sami, prostredníctvom vašich zmyslov – skúste sa prejsť po dome alebo byte, skontrolovať všetky viditeľné potrubia, kohútiky, sprchu, toaletu a sifóny.

Ak nájdete akýkoľvek problém, obráťte sa na profesionálnych inštalatérov z Bratislavskej havarijnej spoločnosti, ktorí na lokalizáciu úniku vody používajú najmodernejšie trasovacie – lokalizačné technológie. Zmapujú celú vodovodnú sieť v domácnosti a pomocou dvoch typov šumu zistia, kde voda uniká. Nedostatočné tesnenie totiž spôsobuje, že v potrubí vznikajú tlakové vlny, ktoré lokátor dokáže zachytiť. Druhou indíciou je externý šum, teda pohyb zeminy, spôsobený unikajúcou vodou. Spolu s pôdnym mikrofónom tak nájdu poškodené potrubie a môžu ho opraviť lokálne, bez veľkých zásahov. A navyše – vďaka dôslednej lokalizácii úniku vody neporastie ani účet za opravu.

redakcia PremiumNews