Pred 18 rokmi sa skončila povinná vojenčina

Jedna z našich najkrajších pesničiek Slovenské mamičky prestala byť v januári 2006 aktuálnou. Začali totiž platiť tri prelomové zákony, ktorými poslanci Národnej rady SR definitívne ukončili éru základnej vojenskej služby. Tá na našom území platila takmer 140 rokov.

Historický krok spravil originálnym spôsobom už pol roka predtým minister obrany na festivale Pohoda v Trenčíne. Jeho pamätný rozkaz priamo z hudobného pódia o okamžitom zastavení povolávania brancov privítal niekoľkotisícový dav mladých ľudí búrlivými ováciami.

Od augusta 2005 tak už nemusel nikto narukovať a úplne poslední “záklaďáci” opustili kasárne dva dni pred Vianocami. V januári 2006 sa tým slovenská armáda stala celkom profesionálnou.

Dovtedy však povinná vojenská služba neodmysliteľne patrila k nášmu životu. Veľká väčšina mladých mužov ju nepochybne považovala za stratu slobody a dva roky tvrdého režimu. Určite by sa však našli medzi nimi aj takí, ktorí na „službu vlasti” nespomínajú v zlom.

A čo vy, páni, dostali ste ešte povolávací rozkaz alebo ste sa uniforme vyhli vďaka civilnej službe či legendárnej modrej knižke? Boli to pre vás stratené roky alebo predsa len zostalo vo vašich spomienkach na toto obdobie aj trochu nostalgie? Budeme radi, ak sa o vaše skúsenosti a zážitky z povinnej vojenčiny s nami podelíte v komentoch pod článkom.

redakcia premium news