Cesta hrdinov SNP z pohľadu 16-ročného Adama

Splnil si sen. Pre väčšinu z nás nedosiahnuteľný, no on to dokázal. Tínežder Adam prešiel Cestu hrdinov SNP a teraz o tom vyšla kniha vo vydavateľstve Dajama. „Cítim smútok, pretože som prešiel cestu a prišiel som o cieľ. Tento moment sa už nikdy nezopakuje, táto konkrétna cesta sa už nikdy nezopakuje, tento deň je vlastne hrobom mojich zážitkov, ktoré odteraz ostanú na tej ceste už navždy,“ hovorí mladík.

Najpopulárnejšia turistická magistrála na Slovensku a vo svojej podstate zahŕňa aj Štefánikovu magistrálu, ktorá vedie z Devína po Mohylu generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle. Cesta hrdinov SNP potom pokračuje už samostatne z Bradla až do Duklianskeho priesmyku. 

Kniha, určená všetkým dobrodruhom, ktorí túžia objaviť kúsky slovenskej histórie a prírody. Je výpoveďou šestnásťročného chlapca Adama Frkáňa. Absolvoval ju spolu s otcom a niektoré úseky s mamou a ďalšími priateľmi. Mladý autor nás prevedie počas nej nielen viacerými pohoriami, ich vrcholmi, prírodnými atrakciami a historickými pamiatkami, ale sprístupní nám aj svoje zážitky a vyvolané pocity.

„Cestu hrdinov SNP som bližšie začal registrovať v roku 2021 a zároveň som sa s ňou v tom období aj začal zoznamovať. Sledoval som videá na Youtube (kanál VON – Vitality, Outdoor, Nature), kde chlapi prešli túto cestu v hroznom počasí a na východnom Slovensku v permanentnom daždi. Sledoval som to s úžasom a rešpektom a hltal som tieto informácie vždy, keď sa dalo,“ rozpráva Adam. 

Bol taký fanatik, že niektoré obľúbené videá mal nasledované aj viac než 15×, ale stále ho bavili a priniesli mu nové poznatky. Zlomilo sa to však o rok neskôr, keďže sa nazdával, že je preňho táto cesta stále vzdialená a že to skúsi o pár rokov, ak vôbec.
Nakoniec, bez varovania a bez výstrahy, prišiel v máji roku 2022 návrh prejsť istú časť tejto cesty – konkrétne Dukliansky úsek spojiť s „poznávačkou“ okolia. „To nakoniec nevyšlo presne podľa predstáv, avšak tieto smelé plány nás v júli 2022 nasmerovali pod Devín. A tu sa začalo naše veľké dobrodružstvo,“ dodáva mladík. 

Summa summarum: 28 dní, zaokrúhlene 800 kilometrov, 31 500 nastúpaných metrov, 31 400 naklesaných metrov, 117 regulárnych vrchov na našej trase (pričom sú tu započítané aj vrchy, napríklad Flochová alebo Kráľova skala, ktoré sa priamo na červenej nenachádzajú, ale vynechať ich nemohli) a množstvo obcí či miest, najväčšie z nich samozrejme Bratislava, Košice, Trenčín, Prešov či Bardejov.

„SME TU! Sen 16-ročného chalana sa splnil a spolu s ocom a s pomocou viacerých ľudí zdolal Cestu hrdinov SNP. A pardon, aby som sa lepšie vyjadril – nezdolávam „SNP -čku“, keďže hory sa nezdolávajú, nedobýjajú ani neprekonávajú – zdolávam, dobýjam a prekonávam seba a svoje limity!!!“

V knihe Cesta hrdinov SNP nájdete kapitoly:

  • Od hradu k hradu (Malé Karpaty) 
  • Podbradlianskym krajom (Myjavská pahorkatina) 
  • Slovensko‑moravským pomedzím (Biele Karpaty)
  • Cez najkrajšie vrchy (Strážovské vrchy)
  • Cez tri pohoria (Malá Fatra a Žiar)
  • Pustými horami (Žiar a Kremnické vrchy)
  • Cez výhľadové kopce (Veľká Fatra)
  • Najkrajšou hrebeňovkou (Nízke Tatry)
  • Okrajom Slovenského raja (Slovenský raj)
  • Cez Skalisko (Volovské vrchy)
  • Cez Jánošíkovu baštu (Čierna hora)
  • Pod šarišskú dominantu (Šarišská vrchovina)
  • Za pamiatkami UNESCO (Čergov)
  • K slovensko-poľskej hranici (Nízke Beskydy)

Knižná trilógia Turistické Slovensko pozostáva z troch kníh – Najkrajšie jednodňové túry, Turistické magistrály, Cesta hrdinov SNP. Predstavuje to najlepšie, čo v rámci turistiky môže Slovensko ponúknuť. 

Okrem základných opisov trás v knihách nechýbajú ani zaujímavosti súvisiace s jednotlivými navštívenými miestami a texty sú doplnené viac ako 450 farebnými fotografiami, ktoré sa snažia ilustrovať priebeh trás a aspoň čiastočne vizuálne pripraviť čitateľa na pohľady, ktoré na neho čakajú. Tie len doplnia celkové zážitky z absolvovania najkrajších túr na Slovensku a celkom iste aj skvelé pocity po ich ukončení. 

PR: Mgr. Milan Buno

redakcia PremiumNews