NOVÝM HLAVNÝM TRÉNEROM VLADIMÍR RŮŽIČKA

Vladimír Růžička je novým hlavným trénerom A mužstva HC SLOVAN Bratislava. S klubom sa dohodol na zmluve do konca prebiehajúcej sezóny, na striedačke bude koučovať už piatkový zápas v Nitre a domácu premiéru zažije v nedeľu v derby zápase proti HK DUKLA Trenčín.

Napriek mimoriadne bohatej a úspešnej kariére pôjde pre Vladimíra Růžičku v Slovane o vôbec prvé trénerské pôsobisko mimo Českej republiky. Celú svoju doterajšiu kariéru na striedačke zasvätil českému hokejovému prostrediu. V pozícii asistentov zatiaľ zostávajú Rudolf Jendek a Richard Kapuš, trénerom brankárov je naďalej Peter Kosa.

Od ukončenia spolupráce s trénerom Jánom Pardavým po prehre vo 4. kole Tipos extraligy v Spišskej Novej Vsi bol pre vedenie HC SLOVAN Bratislava Vladimír Růžička jednoznačnou prvou voľbou. Bolo však potrebné zistiť, či bude možné ukončiť jeho angažmán v českom druholigovom klube v Ústí nad Labem, kde Růžička od polovice júla trénoval. 

V osobe Vladimíra Růžičku prichádza do Slovana jedna z najväčších hráčskych i trénerských osobností československého a českého hokeja. Člen Siene slávy českého hokeja bol kapitánom ikonického českého národného mužstva, ktoré získalo zlatú olympijskú medailu na zimnej olympiáde v Nagane 1998. Ako hráč má titul majstra sveta z pražského šampionátu v roku 1985. V československej federálnej lige patril v osemdesiatych rokoch medzi najlepších útočníkov a strelcov. Štyrikrát vyhral kanadské bodovanie ligy a päťkrát bol jej najlepším strelcom. Po zmene spoločenských pomerov v roku 1989 bol prvým československým hokejistom, ktorý si legálne zahral v NHL. Medzi rokmi 1989 a 1994 postupne pôsobil v Edmontone Oilers, Boston Bruins a Ottawa Senators. 

Po skončení hráčskej kariéry začal Vladimír Růžička trénovať v pražskej Slavii, ktorej zostal verný nasledujúcich 14 rokov. Postúpil s ňou do najvyššej českej súťaže a získal 7 medailových umiestnení, vrátane dvoch majstrovských titulov v roku 2003 a 2008. Vďaka úspechom v Slavii bol medzi rokmi 2004 a 2015 trikrát hlavným trénerom českej hokejovej reprezentácie, ktorú v rokoch 2005 a 2010 priviedol k dvom titulom majstrov sveta. Titul z roku 2010 je dodnes posledným pre Česko zo svetových šampionátov.

V posledných rokoch sa Vladimír Růžička pohyboval skôr pri mládežníckom hokeji a v nižších súťažiach, napriek tomu sa stále teší veľkému rešpektu a uznaniu. Aj po skončení dlhoročného pôsobenia v Slavii Praha však trénoval viaceré české extraligové kluby, vrátane Pirátov Chomutov, HK Mountfield Hradec Králové a materskú Vervu Litvínov. Ako veľký severočeský patriot prijal v lete tohto roku ponuku pomôcť z trénerskej i manažérskej pozície druholigovému Slovanu Ústí n./Labem.

HC SLOVAN Bratislava víta Vladimíra Růžičku v klube a verí, že spoločnými silami sa mužstvu, realizačnému tímu i manažmentu podarí čo najrýchlejšie prekonať aktuálnu športovú krízu. 

Zdroj: hcslovan.sk